Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tanácsok műtét utánra
Fotó: illusztráció

Tanácsok műtét utánra

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A protézisbeültetési műtéteket megelőző betegoktatási programot szerveznek a nyártól a Soproni Gyógyközpontban. A képzés segítségével a betegek tájékozódhatnak arról, mi vár rájuk a műtét után.

Az országban elsők között szerveznek betegedukációs programot csípő- és térdprotézis-beültetésre váróknak a Soproni Gyógyközpontban. – Az a tapasztalat, hogy hasznos a betegek operáció előtti tájékoztatása, mert így jobb eredményeket, gyorsabb felépülést érhetnek el a rehabilitáció során – mondta el a Soproni Témának dr. Pécsi Örs adjunktus, a Soproni Gyógyközpont traumatológiai osztályának munkatársa. – Ezeket az alkalmakat a műtét előtt tartjuk majd azon betegeknek, akiknek a várólista szerint a következő 3 hónapon belül esedékes az operáció.  

Így egyszerre mintegy 30–50 beteg kaphat választ a műtétet és rehabilitációt érintő kérdéseire. A képzést azon szakemberek tartják, akik részt vesznek az ellátásukban. A traumatológia–ortopédia osztályról egy szakorvos, aki a műtétet végzi, egy altatóorvos, aki az érzéstelenítésről tud tájékoztatást adni. Ez azért fontos, mert sokan tartanak a gerinc közeli érzéstelenítéstől – alaptalanul. Részt vesz még egy gyógytornász, egy szakápoló, illetve egy dietetikus is a képzésen, aki a túlsúlytól való megszabadulás fontosságáról beszél és ad tanácsokat, valamint jelen van egy rehabilitációval foglalkozó szakember is. Itt nemcsak a kollégáim és jómagam mondjuk el, amit szakterületünkkel kapcsolatban fontosnak gondolunk, de a betegek is feltehetik kérdéseiket. Azt gondolom, ezeken az alkalmakon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megfelelően tájékoztatott páciens kerüljön a műtőasztalra, aki tisztában van azzal, mire számíthat az operáció után. Ezen kívül arra is alkalmat teremtenek, hogy a beteg meglássa, hogy nincs egyedül a problémájával.


Az alsóvégtagi protézisbeültető műtéteket megelőző betegoktatás hatásait egyértelmű nemzetközi eredmények igazolják, általa a szubjektív, azaz „betegelégedettségi” és objektív tényezők egyaránt javulnak.

Kapcsolódó cikkek