Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Támogatják a betegeket

Támogatják a betegeket

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Edukációs csoport segíti a szakmai munkát a kardiológiai rehabilitációs intézetben. A csoport abban nyújt támogatást a betegeknek, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott élethelyzethez.

A korábban oly rettegett szívbetegségek jelentős hányada napjainkra gyógyíthatóvá vált, és e betegségek egy része ma már nem jár együtt az életminőség szükségszerű romlásával. Ebben pótolhatatlan szerepe van a kardiológiai rehabilitációnak.


A Soproni Gyógyközpont keretein belül működő kardiológiai rehabilitációs intézetben, vagy ahogy sokan ismerik, a szanatóriumban a kardiológus és rehabilitációs szakorvosok munkáját dietetikusok, pszichológusok, szociális munkás, mentálhigiénikusok alkotta edukációs csoport segíti. – Abban támogatjuk a betegeket, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott élethelyzethez – mondta el Princz Emese szakpszichológus, a csoport koordinátora.

– Informálunk, motiválunk, segítjük és támogatjuk a betegeket, többek között a dohányzásról való leszokásban vagy a megfelelő diéta kiválasztásában. Az orvos felméri a beteg állapotát, és ha úgy látja, hogy bármelyik területen változásra lenne szükség, elküldi hozzánk. Vannak előadásaink, kiscsoportos, illetve egyéni tanácsadásaink.
A stressz nagy kockázati tényező a kardiovaszkuláris megbetegedéseknél. A relaxációs csoport például az ezzel való megküzdésben tudja támogatni a betegeket. – Nemcsak a „beutaltak”, de bárki jöhet hozzánk, aki úgy érzi, segítségre van szüksége. Akár csak azért, mert például nehezen viseli a távollétet a családjától. A dietetikusok szintén csoportos és egyéni tanácsadásokkal segítik például azon betegeket, akiknek fogyniuk kell, de a cukorbetegeknek és a koleszterinproblémával küzdőknek is igyekeznek hasznos tanácsokat adni – tette hozzá Princz Emese.

– A pszichológia területén azt látom a legnagyobb kihívásnak, hogy mivel nagyon jól működik a kardiológia, gyorsan orvoshoz kerülnek a betegek; ahogy hamar lábra állnak, sokukban nem alakul ki betegségtudat. Nem is kell ezt erőltetni, de rá kell őket ébreszteni arra, hogy a testük egy figyelmeztetést küldött nekik, amely egészségtudatosabb életmód kialakításáért kiált. Ugyanez sokaknál visszafelé igaz, az idősebb korosztálynál sok esetben például eltúlzott a betegségtudat, melyet enyhíteni kell. Számos egyéb megbetegedés mellet a szív- és érrendszeri problémák kialakulásáról és gyógyhajlamáról való gondolkodásban túl kell látnunk pusztán a biológiai tényezőkön. Ahhoz, hogy teljes körű támogatást nyújtsunk, a pszichológiai és szociális területeken is beavatkozás szükséges (bio–pszicho–szociális modell).

Kapcsolódó cikkek