Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Támadnak a kullancsok

Támadnak a kullancsok

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ritka, de súlyos, kullancs által terjesztett megbetegedés a vírusos agyvelőgyulladás. A kullancs gyakorlatilag bárhol előfordulhat, de a nyugat-magyarországi területek kiemelten fertőzöttek. A védőoltás magas hatásfokkal véd a fertőzés ellen.

Tavasztól őszig nemcsak az erdőkben, de a városi zöldterületeken is mászhat ruhánkra, bőrünkre kullancs. Ez a rovar, a tévhitekkel ellentétben nem a fáról ugrik ránk, hanem általában a bokros aljnövényzetről sodorjuk magunkra. – A kullancsot, mikor észrevesszük, minél hamarabb ki kell a bőrből szedni – mondta el a Soproni Témának dr. Visi Noémi infektológus főorvos.

– Nem szabad olajjal, benzinnel, tejföllel és más „csodaszerekkel” kenegetni, mert ettől a vérszívó csak rosszul lesz, és a felszívott vért visszaöklendezve fertőz meg minket. Az eltávolítás során a kullancsot ne „fojtogassuk”, legcélszerűbb speciális eszközzel vagy hegyes körömmel kitépni a bőrből. A megelőzés érdekében használjunk zárt, világosabb ruhát. Először érdemes a ruházatot átvizsgálni, mivel a ruháról lekerülő kullancs ránk mászhat.
dr. Visi Noémi
A kullancs Lyme-kórt és a rendkívül veszélyes vírusos agyvelőgyulladást terjeszti. Kisebb az esélye a megbetegedésnek, ha hamar sikerül felfedezni és egy határozott mozdulattal letépni a bőrből. Nem baj, ha bennszakad a feje, egy idő után magától is kilökődik. – A kullancs a hajlatokat és a nyirkos bőrfelületeket szereti, szívesen szív vért a fül mögött, a hónaljban és a lágyék környékén, ezért ezeket a részeket célszerű gyakran és alaposan átvizsgálni.
Dr. Visi Noémi hozzátette, amennyiben a csípés után magas lázzal, hányással járó megbetegedést tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek a tünetek megegyeznek a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladással.

A megbetegedés ellen hatékony védőoltás létezik. Az oltásokat bármikor érdemes felvenni, hiszen nagyon magas fokú védettséget biztosítanak. Az első három oltást 15 hónapon belül ajánlott beadni, a második után már 90 százalék felett van a védettség. A Lyme-kór elsősorban bőrtünetekkel kezdődik, tehát a csípés helyét kell figyelni. Ha bármilyen elváltozást tapasztalunk, célszerű szakemberhez fordulni.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.