Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Takarékoskodik a város
A színházi előadásokat áthelyezik a Liszt-központba – több kamaradarabot már korábban is itt játszottak, mint például a Miért nem marad reggelire? című vígjátékot. Fotó: Soproni Téma-archívum

Az óvodákban is december 22-től január 8-ig lesz téli szünet

Takarékoskodik a város

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az energiaválság miatt szükséges takarékossági intézkedésekről döntöttek az önkormányzati képviselők a legutóbbi közgyűlésen. Az intézményekben racionalizálják az energiafelhasználást, csökkentik a hőmérsékletet, ugyanakkor lakossági LED-csere-program is kezdődik városunkban.

Az önkormányzati fenntartású intézmények, a többségi tulajdonban álló gazdasági társaságok vezetői beszámoltak a takarékossági intézkedéseikről a múlt csütörtöki közgyűlésen. A képviselők a beszámolókat elfogadták.

A Soproni Múzeum telephelyein (a Tűztorony kivételével), valamint a bánfalvi fiókkönyvtárban látogatói üzemszünetet vezettek be április 30-ig, a polgármesteri hivatal Új utca 3. alatti épületéből átkerült az ügyfélfogadás a Fő tér 1-be. A bölcsődékben és az óvodákban a fűtést optimalizálták, ugyanakkor a minimum hőmérséklet nem lehet kevesebb, mint a jogszabályban előírt (20 fok). A régi nyílászárók tömítését folyamatosan ellenőrzik és pótolják. A bölcsődékben és az óvodákban is az iskolák téli szünetéhez igazítják a téli zárást, így azok december 22-től január 8-ig nem nyitnak ki, ebben az időszakban az ügyeletes intézményekben biztosítják az ellátást.

A Pro Kultúránál is több takarékossági intézkedésről döntöttek: a GYIK Rendezvényházban, a balfi művelődési házban és a Festőteremben november 1-től üzemszünetet rendeltek el, a programokat átszervezték a Liszt-központba, az épületek téliesítését megkezdték. A Petőfi Színházban is üzemszünetet vezettek be november 1-től a fűtési szezon végéig. A meghirdetett előadásokat a Liszt-központban tartják meg – ez érvényes a felnőtt, az ifjúsági és gyermek előadásokra is. A Grand Hotel című darabot technikai okok miatt a Liszt-központ legnagyobb termében sem tudják bemutatni, ezért ezt a későbbiekben pótolják. Helyette az évadban a Csoportterápia című musicalt játsszák. Felülvizsgálják a Sopron Balett további működési lehetőségeit is.

A sportlétesítményekben is spórolnak – az Anger réti pályán, valamint a városi stadionban csak a megyei I. és II. osztályú mérkőzések idején van meleg víz az öltözőkben, a pályák világítását korlátozták, a mosási lehetőséget megszüntették. A kurucdombi sporttelepen a tornászok heti három napon használják a csarnokot, ehhez igazítják a gyermekjóléti intézet működését is.

A képviselők támogatták a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének az Európai Bizottság elnökéhez írt levelét. Szita Károly az Oroszországra kivetett európai uniós szankciós intézkedések fenntarthatatlanságát mondta ki. Azt kéri, hogy tegyék elérhetővé a felzárkózási és helyreállítási alap forrásainak lehívását. Dr. Farkas Ciprián hangsúlyozta: a szankciók miatt kialakult energiaválság Sopront, a soproni intézményeket, a soproni polgárokat, a soproni családokat is súlyosan érinti, ezért támogatták a levélben foglaltakat.

A közgyűlésen döntöttek a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjakról is. Idén kilenc pályázat érkezett be, öten: Csigó Ábel filozófia, Boa Patrik és Hordós Alex Dániel jogász, Móricz Gréta angol–német, valamint Takács Orsolya gyógyszerész szakos hallgató kap támogatást.

Elfogadták a Raabersport Kft. és F.K.L. Kft. esetében a fennálló folyószámlahitel-szerződés meghosszabbítását és a hozzá kapcsolódó önkormányzati készfizető kezességvállalást is.

Az IKEA Industry és a GYSEV beruházásainak segítése érdekében ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról is döntöttek a képviselők. További részletek a sopron.hu oldalon. 

Lakossági LED-csere-program: Sopron önkormányzata aláírta azt a szerződést, amely meghatározott feltételek mellett ingyenesen biztosítja a lakosságnak a hagyományos izzóik LED-esekre cseréjét. A program novemberben kezdődik városukban. 

Kapcsolódó cikkek