Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szűréssel a férfiak egészségéért
– A szűrés három részből áll: hasi ultrahang, manuális prosztataellenőrzés és PSA-vizsgálat, ami gyakorlatilag egy vérvétel – hangsúlyozta dr. Szikszai Zoltán, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Fotó: Filep István

A prosztatarák kezdeti stádiumában nem okoz semmilyen kellemetlen tünetet

Szűréssel a férfiak egészségéért

| Huszár Judit | Városi hírek

Bajusz és letakart borospohár – ha novemberre gondolunk, akkor ez a kettő ugrik be először. Mindkét kép elsősorban a férfiakkal, az ő egészségükkel kapcsolatos – ilyenkor ugyanis a férfibetegségek megelőzésére hívják fel a figyelmet a szakemberek.

„Egy férfi nem lehet beteg.” Két–három évtizeddel ezelőtt vidéken még biztosan ezt mondták. Ma már árnyaltabb a kép, „egy férfi csak ritkán lehet beteg”.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiak sokkal ritkábban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a hölgyek – kezdte dr. Szikszai Zoltán, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. – Hajlamosabbak vagyunk elbagatellizálni a problémákat, a kezdeti tüneteket sokan nem veszik komolyan. Ennek ellenére azt mondhatom, hogy Sopron viszonylag jó helyzetben van, itt a magyar átlagnál talán felvilágosultabbak a férfiak, egészségtudatosabban élnek.

Ez pedig elengedhetetlen, ha valaki hosszú, minőségi életet szeretne. De ha már a betegségeknél tartunk: a prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata. Hazánkban évente mintegy 4000 férfinál diagnosztizálják a betegséget, és közel 1300 férfi halálát okozza minden évben.

– A prosztatarák kezdeti stádiumában nem okoz semmilyen tünetet, éppen ezért fontos, hogy a férfiak rendszeresen eljárjanak szűrésre – hangsúlyozta dr. Szikszai Zoltán. – A szűrés három részből áll: hasi ultrahang, manuális prosztataellenőrzés és PSA-vizsgálat, ami gyakorlatilag egy vérvétel. 40 és 50 éves kor között két-, 50 év felett évente javaslom a szűrést.

A szakember szerint, míg a prosztatarák inkább a középkorú és idősebb korosztályt érinti, addig a heretumor a fiatalok (30-asok) betegsége. Felfedezésében segít a rendszeres hereönvizsgálat. Ha valaki eltérést észlel, akkor mindenképp keressen fel urológus szakorvost! Jó hír, hogy az utóbbi években a vesedaganatok korábban kiderülnek, ezeket ugyanis a hasi ultrahangok már nagyon kezdeti állapotban kimutatják.


– A prosztatarák, valamint a többi tumoros betegség megelőzésében is kulcsfontosságú az egészséges életmód – tette hozzá az osztályvezető. – Ma már sokkal többet tudunk az egészséges étkezésről, a mozgás jelentőségéről, arról, hogy fontos csökkentenünk a stresszt. A férfiak esetében az olajos magvak fogyasztása még pozitívabb hatású, mint a hölgyeknél, de ne feledkezzenek meg a vitaminokról és a pihenésről sem! 

Movember: Az angol moustache (bajusz) és a november szavakból keletkezett. Résztvevői novemberben bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira (beleértve a prosztatarákot, a hererákot és a lelki betegségeket, köztük a depressziót) és azok megelőzésére. A Movember mozgalom Ausztráliából indult 1999-ben, és néhány év alatt világszintű kampánnyá nőtte ki magát. Magyarországon 2009-ben csatlakoztak először a mozgalomhoz, 2016-tól már a Movember Magyarország Egyesület keretén belül szervezik az országos programokat.

Száraz november: 2016 óta egy másik kampány is nagy visszhangot kap, ez a száraz november. A kihívás november 1. 7 órától november 30. 19 óráig tart. A résztvevők leteszik az alkoholt, és az italfogyasztással kapcsolatos szokásaikat értékelik.


Kapcsolódó cikkek