Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szükségszerű rosszullét?
A frontok átvonulását valamilyen szinten mindenki megérzi

Szükségszerű rosszullét?

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A szeszélyes időjárásra érzékeny ember szervezete rosszul reagál a fronthatásokra, pedig a hirtelen légköri változások gyakori jelenségek hazánkban.

Van, akit a melegfront, van, akit a hidegfront visel meg, és vannak, akik minden hirtelen bekövetkező időjárás-változásra rosszul reagálnak. – A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet, ezért a fronthatások tünetei is eltérnek – mondta el a Soproni Témának dr. Szalai Orsolya belgyógyász háziorvos. – A fiatal, egészséges emberek általában problémamentesen viselik a hirtelen időjárás-változást, de az elhúzódó kettősfronti hatás még az ő szervezetüket is megterhelheti. Jellemzően az idősebbek, a krónikus betegek, reumások, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdők tapasztalják a tünetek széles skáláját. Egy tanulmány szerint a magyar lakosság 4/5-ét megviseli az időjárás-változás.


A hidegfrontra érzékenyeknél az időjárás megváltozása után jelentkeznek a fronthatás tünetei. A görcskészség fokozódik, a reflexek tompulnak, és fejfájás követheti az időjárás-változást. Az ilyenkor fellépő fronthatás gyakori tünete a szédülés, a migrén, a gyomor, vese, epe és szív koszorúsereinek görcsveszélye. Változhat a szívfrekvencia, emelkedhet a vérnyomás. A hideg rossz hatással lehet a reumatikus fájdalmakra, és az epilepsziásoknál is gyakrabban jelentkeznek ilyenkor rohamok.

dr. Szalai Orsolya
A melegfrontra érzékenyek a front beköszönte előtt pár órával már megtapasztalják a fronthatás tüneteit, ilyen az ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, valamint a vérnyomás csökkenése, a magas pulzusszám is. Növekszik a szívinfarktus- és a gyulladásos hajlam, gyakrabban fordulnak elő balesetek. Gyakoribb a fejfájás, az arra hajlamosak migrénes rohamokra is számíthatnak.


Az, hogy a fronthatások milyen tünetekkel járnak, erősen befolyásolja a szervezet és az idegrendszer általános állapota, így tartós életmódváltással a fronthatások okozta tünetek is megelőzhetőek. Fontos a vitamin- és nyomelem-pótlás, főleg a B-vitaminok, cink, kalcium, magnézium bevitele. Ezen kívül, ha tehetjük, akár hidegebb, csapadékosabb időben is töltsünk minél több időt a szabad levegőn! – javasolta dr. Szalai Orsolya.

Kapcsolódó cikkek