Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szőlőmetszés és díjátadó
Sopron város különdíját Stöckert Tamás önkormányzati képviselő adta át Tóth Jenőnek Fotó: Griechisch Tamás

Szőlőmetszés és díjátadó

| P. Horváth László | Városi hírek

Folyamatosan dolgoznak a gazdák a szőlőben, az enyhe télnek köszönhetően jól haladnak a szőlő metszésével. Közben megtartották a hűség napi borverseny ünnepélyes díjátadóját is.

– Az ültetvényeket eddig nem érte fagykár – mondta Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. – Igaz, a tapasztalat szerint a legkritikusabb időszak február–március. A növény ebben az időszakban szépen lassan felébred a mélynyugalmi állapotából. A szőlő még nem hajt ki, de elindul a nedvkeringés. Ilyenkor igazán érzékeny a fagyra, ha akkor jönne egy hidegebb időjárás, az károkat okozna. Mindent összegezve azonban jó évjárat elé nézhetünk, igaz, még sok idő van hátra az őszi szüretig, de a kezdetek biztatóan alakulnak.  

Molnár Ákos hozzátette, a munkaerőhiány és a költségek csökkentése érdekében Sopronban érződik az a tendencia, hogy a gazdák előbb kezdik el a metszést. Ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy bizonyos fás betegségek könnyebben jelennek meg a vesszőkön. A mélynyugalmi időszak letelte után érdemes lemosópermetezéssel védekezni az áttelelő kórokozók és betegségek ellen. Ezzel további növény-egészségügyi problémákat is megelőzhetnek a gazdák.

A munka mellett ünneplésre is volt ok múlt héten: csütörtökön adták át a XV. Hűség Napi Borverseny díjait. A vörösborok közül Iváncsics Zoltán Shiraza lett a győztes. Ezen a kategórián belül a kékfrankos borok külön versenyeztek: az első helyen Tóth Jenő kékfrankosa végzett, amely Sopron város különdíját is kiérdemelte. Az elismerést Stöckert Tamás önkormányzati képviselő és Molnár Ákos adta át a borásznak. A fehér fajták közül a Lövér Pince chardonnay-a lett az első, a rozék közül pedig a Vincellér MPS Kft. első gólya zwigelt rozéja érte el a legtöbb pontot. Mint arról lapunkban beszámoltunk (Borvidéki borverseny, Soproni Téma 2019. december 18.), a tavaly év végén megtartott eseményen 15 arany minősítést osztott ki a zsűri. A versenyre egyébként negyvenhárom termelő százharmincegy mintát küldött be. 

Kapcsolódó cikkek