Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szociális munkások segítenek a gyógyközpontban

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A szociális munkások felvilágosítást nyújtanak a betegek lehetőségeiről, segítik az ügyintézésüket, de az intézményi elhelyezésről is tájékoztatják a betegeket.

A kórházi szociális munkás a betegek szociális problémáit igyekszik orvosolni, ebbe a folyamatba a beteg családját is bevonja. A Soproni Gyógyközpontban évek óta segítik szociális munkások a gyógyítást és ápolást. – Fő feladatunk a betegek tájékoztatása az általuk igénybe vehető ellátásokról, támogatásokról – mondta el a Soproni Témának Lenti Alexandra kórházi szociális munkás. – Ezen kívül sokrétű feladatokat látunk el: nemcsak a szociális tanácsadásban, közvetítésben, de az ügyintézés terheiben is segédkezünk. Felvesszük a kapcsolatot a családdal, érdekvédelmi feladatokat látunk el, tanácsot adunk, segítséget nyújtunk a szociális otthoni kérelmek benyújtásánál, de segítünk, ha a beteg érdekei azt kívánják a gondnokság alá helyezés elindításában.


A szociális munkások ajánlják a Családsegítő Intézet szolgáltatásait (például étkeztetés, házi gondozás, betegágy beszerzése, hajléktalanszállón történő elhelyezés), illetve ezek igénylésében is segítenek. Nagy könnyebbséget jelenthet a beteg családjának az is, hogy a szociális munkások fel tudják venni a kapcsolatot a városban működő házi betegápoló szolgálatokkal, illetve a beteg és a szolgálat közötti közvetítésben is tudnak segíteni. De akár egyéb ügyintézés során is bizalommal lehet hozzájuk fordulni, mint például a  taj-szám, tb-kártya vagy a személyi igazolvány beszerzése.


A szociális munkások szoros együttműködésben dolgoznak a kórház személyzetével, valamint a szociális és egyéb intézményekkel. – Ezen belső és külső jelzőrendszer működtetésének célja az információcsere, azaz a betegséggel összefüggő problémák időben történő felismerése, azok mihamarabbi enyhítése és megoldása – tette hozzá Lenti Alexandra.

Kapcsolódó cikkek