Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szja-bevallás az interneten

| Munkatársunktól | Városi hírek

Idén a magánszemélyek többségének a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) állította össze a személyijövedelemadó-bevallásának tervezetét. A NAV-tól kapott tájékoztatás szerint megyénkben 204 ezer tervezet készült.

Az érintett adózók közülük 28 ezren kérték, hogy az adatlapokat papír alapon, postán küldjék ki számukra. Ők is már kézbe ve­­hették a kész tervezetet, és ha egyetértenek vele, nincs teendőjük, nem kell visszaküldeni azt. Így elkerülhetik a sorban állást a postán és az ügyfélszolgálaton. 

A többi adózó pedig az interneten, az ügyfélkapun keresztül intézheti el a bevallással kapcsolatos teendőket. Amennyiben megfelelőnek találták a tervezetet, akkor egy gombnyomással elfogadhatják azt.

Fontos dátum május 22., ugya­­nis eddig a napig lehet mó­­dosítani, változtatni az adatokban. Ezt követően a tervezetek automatikusan bevallásokká ala­­kulnak át. Nem kell megvár­­ni a május 22-i határidőt az 1+1 százalékos felajánlással, amelyet egyszerűen az új felületen keresztül is be lehet nyújtani, akár a bevallástól függetlenül is.

A támogatott szervezeteknek nagy segítséget jelentenek az adóforintok, miközben az adózóktól csak néhány perc figyelmet igényel a felajánlás.

Kapcsolódó cikkek