Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Szilveszter a nagyvilágban
Szilveszter a Times Squaren

Szilveszter a nagyvilágban

| P. Horváth László | Városi hírek

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.

– A világ legnagyobb év végi buliját New Yorkban, a Times Squaren tartják – mondta el lapunknak Róbert. – Sokan már előző nap megjelennek a téren, hogy biztosan bejuthassanak. A beléptetést ugyanis nem ritkán már délután kettőkor befejezik, hiszen előre rögzítik, hogy mennyien mehetnek be. Azt pedig szavakkal nem is lehet megfogalmazni, amikor a tömeg együtt számol vissza, és nagy reményekkel ölelkeznek át az újévbe. Hasonlóan nagy a tömeg a brazíliai Copacabanán is. A tengerparton természetesen lazább a hangulat, mindenki táncol és önfeledten jókedvű. A szervezők mindkét helyen odafigyelnek a biztonságra. 

– Egy másik meghatározó élményem Ecuadorhoz köt – folytatta Róbert. – Ott az a szokás, hogy rongyokból, papírból egy babát készítenek. Majd ezt botokkal ütlegelni kezdik, s végül meggyújtják. Néhány szerencsés egy nap alatt akár kétszer is elbúcsúzhat ugyanattól az évtől. A Csendes-óceáni Szamoa-szigetek térségében húzódik a dátumvonal. A nyugatra lévő területeken kezdődik a szilveszter, s az onnan néhány órányi hajóútra lévő szigeteken végződik. Ázsia, azon belül is Kína, Thaiföld a tűzijátékok hazája. Így nem ritka, hogy éjfélkor szó szerint égi háború kezdődik. Aki csak teheti, rakétákat, petárdákat lő az égre.

Az európai országokra az jellemző, hogy az év utolsó napja egy igazi közösségi esemény. Az emberek ilyenkor a város, vagy egy kisebb település főbb terén gyűlnek össze.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.