Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szigor a mielőbbi nyitásért
Dr. Kárpáti György rendelőjében is folyamatos az oltás. Felvételünkön Izsó Katalin kapja meg a koronavírus elleni vakcinát. FOTÓK: FILEP ISTVÁN

Sopronban is egyre többen érdeklődnek az oltás iránt

Szigor a mielőbbi nyitásért

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Folytatódik az oltási program a háziorvosoknál és az oltópontokon, miközben egyre több beteget regisztrálnak. Ezért a kormány újabb szigorításokat vezetett be.

Világszerte tart a világjárvány harmadik hulláma, ezért egyre nagyobb a versenyfutás a vakcinákért. Sajnos ebbe a küzdelembe politikai felhangok is keverednek, Európa számos országában és nálunk is. Magyarország eddig féken tartotta a járványt, de tény, a legújabb hullám elől senki sem menekülhet. Az ország védekezési stratégiája két pillérre épül. Az egyik a lehetséges érintkezések minimálisra csökkentése. Ezért vezettek be újabb szigorító intézkedéseket március 8-tól 22-ig. Az általános iskolákban áttértek a digitális oktatása április 7-ig, a tavaszi szünet végéig – ugyaneddig az időpontig az óvodák is zárva lesznek.

További intézkedések

– Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok. 

– Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat. – Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.

– Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.

– A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

– Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad 20 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

– A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

– A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.

– A munkavégzés lehetséges, de ahol megoldható, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

– A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek

megtartása kizárólag zárt kapuk mögött lehetséges.

– A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

– Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

– Kiterjesztik a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Folytatódik az oltás

Az aggodalom nem véletlen, hiszen gyorsan nő a megbetegedések, a kórházba kerülők és sajnos az elhunytak száma is. A szakemberek szerint minimum két hét kell, hogy megtörjük a mostani trendet. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha mindannyian betartjuk a védekezés szabályait. Nem lazítunk, annak ellenére, hogy már nagyon várjuk a nyitást, amelynek első lépéseit talán húsvét környékén tehetjük meg, ha…

A védekezési stratégiánk második oszlopa az oltás, mert csak ez jelentheti a járvány végleges visszaszorítását. Ismert, hogy napról napra több oltóanyag érkezik, s megkezdődtek a tömeges oltások a kijelölt oltópontokon, Sopronban a gyógyközpontban, valamint a háziorvosi körzetekben is folytatják a vakcinázást.

Dr. Kárpáti György rendelőjében is folyamatos az oltás. Volt páciense, aki a Modernát kapta, mások pedig a kínai vakcinát. – Eddig még nem tapasztaltunk semmilyen rendkívüli reakciót – mondotta Kárpáti doktor. – Egyre többen érdeklődnek, folyamatosan cseng a telefon. Olyan sokan, hogy már-már jelentősen hátráltatja a munkánkat. Ezért arra kérek mindenkit, hogy legyen türelemmel, ha elérkezett az idő, értesíteni fogjuk.


Véleménye szerint a kínai vakcina biztonságos és hatásos. Ráadásul a használata is praktikus, hiszen a finom tűt és fiolát egybeépítették, így gyorsabb az oltás, a páciens pedig szinte semmit sem érez. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt nyilatkozta, nem remélte senki, hogy Magyarországot elkerülik a vírusvariánsok, tudták, hogy ezeket előbb-utóbb itthon is kimutatják. – Nem tudunk mást tenni, mint a fertőzési láncot megszakítani – jelentette ki. Arra a kérdésre, mit eredményez a kormány által bevezetett szigorú zárás, Müller Cecília kifejtette: átlagosan 5–6 nap a vírus lappangási ideje, a kéthetes zárás alatt megszakítható a fertőzési lánc, hiszen az emberek nem tudják egymásnak a vírust átadni. 

Eközben gőzerővel tart a védőoltások beadása, és ugyan a védettség kialakulásához kell néhány hét, de a két intézkedés párhuzamosan mindenképpen azt eredményezi, hogy csökken majd a fertőzöttek száma, „de legalábbis nem emelkedik”. Az országos tiszti főorvos hozzátette, azt remélik, hogy megtorpan a fertőzöttek száma, beáll a „plató”, és mivel az oltakozók száma egyre magasabb lesz, a fogékony szervezetek számát is csökkentik. – Ebben reménykedünk, itt tudjuk megfogni a harmadik hullámot – mondta.

Azonnali felfüggesztés: Az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette az egynapos sebészeti ellátásokat. Az ok: az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ápolásának a garantálása, a járvány megfékezése, valamint a kórházak tehermentesítése.

Ingyenes internet a diákoknak, tanároknak: Márciusban az általános iskolás diákoknak és tanáraiknak 30 napra ingyenes lesz az internet, ugyanúgy, mint azoknak a tanulóknak és pedagógusoknak, akiknek korábban a járványhelyzet miatt digitális oktatásra kellett átállniuk.


Lehet pontosítani: A 1818-as telefonszámon lehet javítani, pontosítani a regisztráció során megadott adatokat.


Kapcsolódó cikkek