Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szépülő templomaink
A Szent István-templom tornyának minden oldalára felkerül a régen tervezett óra

Óra készül a Szent Istvánra, tetőcsere a Szent Imrén

Szépülő templomaink

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Állványerdő borítja a Szent István-templom tornyát, megújul a külső borítás, valamint mind a négy oldalra órát helyeznek el. A Szent Imre-templom plébániaépületén az aula feletti tetőhéjazat cseréje valósul meg.

– Templomunk idén ünnepli felszentelésének 75. évfordulóját – mondta el Böcskei Győző, a Szent István-templom plébánosa –, ennek alkalmából már tavaly elkezdtük a felújítási munkákat. Megújult a harangvezérlés, valamint mechanikai munkákat is végeztek: kiemelték a harangokat, elvégezték a csapágyazást. A harangok működésének elektronikai vezérlését úgy újították fel, hogy az idei munkálatok után az órák irányítását is végezni tudja.


A felállványozott torony felújításának első lépéseként magas nyomású mosóval megtisztították a koromtól és algától, majd elvégezték az alga elleni alapozófestést. Ezután két rétegben fogják felvinni az új színt. Emellett a legnagyobb újítás az órák felhelyezése lesz: a torony mind a négy oldalára kerül időmérő, amelynek a mutatóit már felszerelték az óralapra. Ezt követi a motorszerkezet elhelyezése a torony belsejében.


– A Szent István-templom felújítási munkái önerőből indultak: a hívek a tavalyi évtől kezdve minden hónap első vasárnapján a munkálatokra gyűjtöttek, valamint jelentős magánadomány is összegyűlt – tette hozzá Böcskei Győző. – Sopron önkormányzata is biztosított bennünket támogatásáról. Szeptember 8-án ünnepli a templom 75. évfordulóját, szeptember 9-én dr. Veres András megyéspüspök úr a szentmise keretében áldja meg a felújított templomtornyot és az órákat. Köszönünk minden adományt, különösen hálásak vagyunk a hívek segítségéért!


A Szent Imre-templom plébániaépületére is ráfért a felújítás: a húsz éve feltett tetőcserepek az időjárás viszontagságait nehezen viselték, sorra eltöredeznek. – Az önkormányzat homlokzatfelújítási támogatási keretéből nyertünk kétmillió forintot, melyet önerőből további kétmillióval egészítettünk ki – hangsúlyozta Kálmán Imre plébános. – Ebből az összegből valósul meg az aula feletti tetőhéjazat-csere. A vállalkozó a cserepeket a helyszínre szállította, rövidesen elkezdődnek a munkálatok.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.