Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Szép karácsonyt, Sopron!

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

A számvetést ki-ki elvégzi, s aztán tesszük a dolgunkat a jövőben is, lehetőségeink, tudásunk és szorgalmunk szerint. Őszintén remélem, hogy amikor olvasóink felmérik, visszaidézik az idei év történéseit, a jó dolgok többségben lesznek, s egy szép, sikeres évet zárnak.

Lassan ismét magunk mögött hagyunk egy esztendőt, s készülhetünk 2018-ra. Ilyenkor, az ünnepvárás napjaiban óhatatlanul felmerül bennünk: milyen év is volt 2017? Mennyi örömöt és szomorúságot hozott, miképp boldogult családunk az elmúlt hónapokban? A számvetést ki-ki elvégzi, s aztán tesszük a dolgunkat a jövőben is, lehetőségeink, tudásunk és szorgalmunk szerint.

Őszintén remélem, hogy amikor olvasóink felmérik, visszaidézik az idei év történéseit, a jó dolgok többségben lesznek, s egy szép, sikeres évet zárnak. Tudom, vannak, akiknek nem várt tragédia árnyékolja be az életét, de bármilyen nehéznek és elfogadhatatlannak tűnik, mégis el kell fogadnunk a sors akaratát, s élnünk kell az életben lévőkért.


Ilyenkor azonban nem csupán a családok készítenek összegzést. Mindannyiunk számára fontos, hogy szűkebb és tágabb környezetünk, ahol éljük mindennapjainkat, milyen benyomást tesz ránk. Jó-e élni abban az utcában, abban a városrészben, végső soron pedig városunkban? A szakemberek és a városszociológusok ezt úgy írják le, hogy mennyire élhető az adott település.

Sopron minden bizonnyal a legélhetőbb magyar városok közé tartozik, még akkor is, ha az utóbbi években felduzzadt az itt élők száma. Biztos vagyok benne – ha majd évek múltán az utókor számvetést készít a város fejlődéséről –, hogy a 2017-es esztendőt fontos állomásként jegyzik majd, mert folytatódott a korábbi években elkezdett tudatos városépítői, -szépítői program, amelynek konkrét eredményit mindannyian élvezhetjük. (Lásd összeállításunkat a 4. oldalon.) S ami még bizakodással tölthet el bennünket, hogy a következő évben (években) is folytatódik a város fejlesztése, olyan fontos projektek megvalósításával – hogy csak néhány nagyobbat említsek –, mint az M85 és az uszoda megépítése, az úthálózat további rekonstrukciója, korszerűsítése, a Fertő fejlesztése, újabb inkubátorház és ipari park létesítése.

Mindehhez persze az kellett (és erre a jövőben is szükségünk lesz), hogy a kormány kiemelt figyelmet fordítson a város és térsége fejlesztésére, hogy a gazdaság növekedése biztosíthassa a forrásokat. A város (és hozzáteszem, az ország) fejlődése mindannyiunk érdeke, függetlenül attól, hogy ki és miképp gondolkodik a világról. Ezért fontos, hogy megmaradjon a folyamatosság, s folytatódhasson a városépítés.


Még néhány nap, s beteljesedik a várakozás.


Szép karácsonyt, Sopron!

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.