Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szenvedélyük a fotózás
A Sopron Balett fennállása 10. évfordulója alkalmából kiállítás is nyílt a Liszt-központban a Soproni Fotóklub felvételeiből.

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Szenvedélyük a fotózás

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Az ország legaktívabb és legsikeresebb fotóművészeti alkotócsoportja – méltán lehet így jellemezni a Soproni Fotóklub Egyesületet, amely több mint egy évszázados múltra tekint vissza.

– Már az alakulás évében, 1906-ban egy nemzetközi kiállítást szervezett a klub, amely azóta is kötelez minket – mesélte Hipságh Gyöngyi, a fotóklub elnöke. – Jelenleg húsz tagunk van, akadnak közöttünk hivatásos fotósok, és vagyunk mi, a lelkes amatőrök. Büszkék vagyunk nemzetközi sikereinkre, többségünk eredményei alapján nemzetközi vagy hazai fotóművészeti diplomával is rendelkezik. Aktívan kivesszük a részünket mind a hazai, mind a nemzetközi fotóséletből: ennek jegyében minden évben hirdetünk egy-egy pályázatot. A nemzetközi megmérettetésre a világ minden tájáról, Ausztráliától Norvégiáig érkeznek hozzánk pályázati anyagok. Hazánkban egyedül a mi egyesületünk szervez ilyen jellegű nemzetközi megmérettetést a fotóklubok közül. Idén lesz húszéves a magyar fotográfia napja alkalmából a Várkerületen, a Mária-szobornál rendezett szabadtéri kiállításunk. A színházzal is szoros a kapcsolatunk, a Sopron Balett elmúlt tíz évét végigfotóztuk.

A fotóklub tagjai csütörtökönként találkoznak egymással: ilyenkor beszélik meg az éves tematikát, tárgy- és csendéletfotózással, képértékeléssel töltik idejüket, a természetbe is eljárnak együtt fotózni, a közös túrák is összetartják a közösséget. Az egyesület legidősebb tagja 90 esztendős, de várják a fiatalokat is soraikba.


Kapcsolódó cikkek