Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Szemüveges iskolások – a rövidlátásról
Október a látás hónapja – figyeljünk arra, hogy gyermekeink minél kevesebb időt töltsenek kisképernyős eszközök használatával! Fotó: Illusztráció

Szemüveges iskolások – a rövidlátásról

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Ha gyermekünk sokat hunyorog, túl közelről ír, olvas, nézi a televíziót, gyanakodjunk: gond lehet a szemével. A rövidlátás szinte „járványként” terjed – ez a kisképernyős eszközöknek is „köszönhető”.


Az Egyesült Államok lakóinak 40–45, míg a távol-keletiek 80–95 százalékát érinti: a rö­­vidlátást (myopia) méltán nevezhetjük „járványnak”. A 19. században német tudósok próbálták megfejteni, miért látnak sokak „rövidre” (azaz közelre) jól, míg távolra nem. A kutatások már akkor összefüggésbe hozták a közeli munkát, a képzettséget e fénytörési hibával. – A környezeti tényezők szerepe nagy: a rövidlátás általában 10–14 éves korban kezdődik; az iskolában gyakori a gyors fókuszváltogatás közeli (füzet) és távoli (tábla) tárgyak között – magyarázza dr. Cseke István, a Soproni Gyógyközpont szemészetének osztályvezető főorvosa. – Amikor közelről hirtelen távolra kell néznünk (vagy fordítva), az újonnan fixált kép pár pillanatig életlen, ami olyan jelet adhat a látórendszernek, hogy a szemtengely nőjön még. A szem mérete azonban már 2 éves korra a felnőttéhez közeli, így, ha az a gyakori váltogatások miatt tovább nyúlik, kialakulhat a rövidlátás.


A sok iskolapadban, könyvek, füzetek fölött és a képernyők előtt töltött idő miatt nagyon fontos, hogy sokat legyenek a gyerekek a szabadban, kihasználva mind az óraközi szüneteket, mind a vakációkat. Ilyenkor a szem belső izmai pihennek, hiszen a távolba nézünk a közeli tárgyak helyett.


A főorvos hozzátette, bár a gé­­nek szerepe jelentős (hatszoros eséllyel lesz rövidlátó, akinek mindkét szülője az), tehetünk a myopia kialakulása ellen: kerüljük a túlfinomított szénhidrátokat és a túl sok édességet, kisképernyős mobileszközök helyett asztali vagy táblagépet, nagyobb betűs könyveket használjunk, és figyeljünk a jó megvilágításra!


Ha gyermekünk sokat hunyorog, nem látja tisztán a távoli tárgyakat, túl közelről ír, olvas, keressünk fel szakembert! Az alapos vizsgálat után javasolt jó szemüveg is gátolja a rövidlátás romlását. A felírás ideje a nyári vakáció végén–után (augusztus–október) optimális. Ilyenkor a kicsik szeme még pihentebb – ez is segít abban, hogy ne kapjanak túl erős szemüveget.

Kapcsolódó cikkek

Korszerű gyógyeszközök

Korszerű gyógyeszközök

2018. 06. 27. | Cziráki Viktória

A szívritmuszavarok, így a pitvarfibrilláció felderítését is lehetővé tevő két darab WIWE-készüléket nyert egy pályázaton a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai Ambulanciája. A készülékeket a betegek önállóan használhatják.