Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az intézmény története a folyamatos fejlesztésről, megújulásokról szól

Százéves a soproni kórház

| Huszár Judit | Városi hírek

Tudományos konferenciával ünnepelte századik születésnapját a Soproni Gyógyközpont. A Liszt-központban tartott rendezvényen felelevenítették az elmúlt évtizedek történéseit, valamint a jelen kihívásairól is szó esett.

A kórház dolgozói, a soproni intézmények és környékbeli kórházak vezetői, soproni önkormányzati képviselők gyűltek össze múlt pénteken a Liszt-központban. A kórház századik születésnapján rendezett konferencián elsőként dr. Kulcsár Dániel, az intézmény megbízott főigazgatója üdvözölte a megjelenteket. Külön köszöntötte Király Erzsébetet és Harmath Dórát, az első főigazgató, Király Jenő lányát és unokáját. Dr. Kulcsár Dániel kiemelte: száz éve zaklatott történelmi időszakban hozták létre az intézményt, amely óriási fejlődésen ment keresztül.

– Komplex egészségügyi ellátóhely lett a soproni kórház – mondta Sári Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Fejlesztéspolitikai Főosztályának főosztályvezetője. – Számtalan sikeres pályázat valósult meg itt, az utolsót talán szimbolikusnak is tekinthetjük: családbaráttá tették a szülészetet.

– Az intézmény XX. századi története a folyamatos fejlesztésről szól, természetesen a világháború időszakát kivéve – ezt már Barcza Attila hangsúlyozta. Sopron és térsége országgyűlési képviselője végigtekintette az elmúlt időszak nagyszabású fejlesztéseit, és méltatta a soproni intézményben dolgozók áldozatos munkáját.

A konferencia résztvevői szakmai előadásokat is hallhattak. Dr. Grubits János nyugalmazott osztályvezető a kórház 100 éves történetét mutatta be részletesen, dr. Gelencsér Éva részlegvezető főorvos a soproni gyermekorvoslás legfontosabb fejezeteit ismertette, Farkas Andrea ápolási igazgató pedig A johanita testvérektől a diplomás nővérekig címmel tartott előadást. 

Kapcsolódó cikkek