Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Száraz november – fókuszban a nők alkoholfogyasztása

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Elindult a „száraz november” elnevezésű kampány, amelynek célja, hogy a résztvevők egy hónapig ne igyanak alkoholt. Így jobban megismerhetik magukat, illetve az alkoholhoz fűződő viszonyukat.

A száraz november programot három évvel ezelőtt indították el a Kék Pont Alapítvány szakemberei. – Arról szól, hogy a csatlakozó személyek egy hónapig kipróbálják, hogy tudatos döntésük alapján képesek-e a teljes absztinenciára – mondta el a Soproni Témának Csizovszki Sándor addiktológiai konzultáns. – Megfigyelhetik, hogy az alkoholfogyasztásukhoz kapcsolódó rituálék milyen erős hatással vannak rájuk, s azok kikapcsolásával milyen tüneteket vesznek észre magukon. Idén is elindult a program, melynek célja nem az, hogy soha többé ne igyunk, sokkal inkább az, hogy megismerjük az alkoholhoz kapcsolódó saját viszonyunkat. A programot azoknak javaslom, akik úgy gondolják, hogy alkoholfogyasztásukat teljes mértékben kontroll alatt tudják tartani. Nos, itt a lehetőség, hogy most önmagukat teszteljék. 

A program a közösségi oldalakon is terjedő facebook-esemény, amelyhez lehet kapcsolódni egyéni szinten is. – Személy szerint én inkább a közösségi formákat részesítem előnyben – folytatta Csizovszki Sándor. – Helyi szinten is célszerű ehhez kapcsolódva spontán baráti csoportokat alakítani, akik akár zárt online csoportként, akár találkozásokat szervezve megosztják egymással absztinenciapróbájuk tapasztalatait. A program elsősorban az alacsony kockázatú embereknek szól, akik a csak „szociális ivásnál” többet fogyasztanak, tehát napi szinten megisznak egy-két korsó sört vagy pohár bort.

Az idei száraz november egy kiemelt témát állít elénk: ez pedig a nők alkoholfogyasztása. A témaválasztás tudatosan segíteni szeretné, hogy őszinte párbeszédek kezdődjenek az egyébként tabusított téma körül. Hiteles felmérések kimutatták, hogy a nők alkoholfogyasztása mennyiségileg megközelíti a férfiakét. Ez komoly egészségügyi aggályokat vet fel elsősorban az alkohol női szervezetre gyakorolt, nagyobb veszélyeket rejtő hatása miatt.

– Mit tegyen, akinek kudarcos a száraz november? Pánikra semmi ok! Lehetséges, hogy éppen ez lesz életében az a pont, ahol megérti, hogy segítségre van szüksége. Keresse fel az addiktológust vagy addiktológiai konzultánst (a Soproni Gyógyközpont Pszichiátriai Osztályán ambuláns ellátási formában vagy magán úton), illetve a Sopronban is működő önsegítő csoportokat! – zárta a szakember.

Kapcsolódó cikkek