Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szánalmas

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Jegyzet.

Nem kellett volna idáig eljutnunk. Jobb lenne páholyból figyelni, hogy más országok miképp győzik le a vírust. Ehelyett a tömegközlekedésben újra kötelező a maszk, a kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, a munkaadók pedig megkövetelhetik az oltást a dolgozóiktól. Itt tartunk most, a negyedik járványhullám elején, és nem nehéz megjósolni, hogy lesznek még újabb szigorítások, ha... Előbb-utóbb (hacsak nem csökken látványosan a megbetegedések száma) máshol is kötelezővé tehetik a maszk használatát, például a bevásárlóközpontokban, vagy újra csak védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatók az éttermek, a színházak vagy a sportmérkőzések. Annál is inkább, mert az adatok szerint ugrásszerűen nő a megbetegedések száma. Teljes zárásra talán nem kell készülni, hiszen az oltás már bizonyított, de nem árt az óvatosság, mert a szakemberek szerint a vírus természete olyan, hogy megtalálja az oltatlanokat, még akkor is, ha fiatalok. Most, ezekben a hetekben sajnálhatjuk igazán, hogy nem magasabb az átoltottság, annak ellenére, hogy minden feltétel adott volt és jelenleg is adott, hogy mindenki felvehesse az oltást. Nem így történt. Ennek számos oka lehet. Emlékezzünk csak a baloldal oltásellenességére, hogy mi mindennel riogatta az embereket! Egy másik ok lehet az ostobaság. Tudom, ez így leírva csúnyán hangzik, de még napjainkban is elképesztő rémmesék terjednek a különböző közösségekben. Aztán vannak, akik csak egyszerűen oltásellenesek, mindenfajta vakcinát elutasítanak. Külön csoportot képeznek azok, akik valamilyen egészségügyi okból nem olthatók.

Ma már cáfolhatatlan tények bizonyítják, hogy az oltással minimálisra csökkenthető a súlyos esetek száma. Merkely Béla professzor egy rádióinterjúban arról is beszélt, hogy a lélegeztetőgépen lévő betegek oltatlanok, és hogy 60 év alatt két oltással csak nagyon ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba. A magas átoltottság azt is jelent(het)i, hogy az összmegbetegedésekhez viszonyítva kevesebben kerülnek kórházba, mint az előző hullámok idején. Ezért lenne fontos, hogy a ma még oltatlanok is felvegyék az oltást, és akiknél indokolt, azok a harmadikat is.

Jó lenne elkerülni a további szigorításokat. A kormány eddigi intézkedései mindig sikeresek voltak, vállalva azok következményeit. Ezért nem értettem az ellenzék újabb torpedóját, miszerint Orbán Viktor nem meri vállalni a kötelező oltás ódiumát, ezért az önkormányzatokra és a munkáltatókra bízza a döntést. Persze, ha fordítva lenne, akkor azt szajkóznák, hogy a kormány az érdekeltek megkérdezése nélkül döntött, s azonnal alkotmányjogi kifogásokat keresnének. Az eszükbe sem jut, hogy az érintettek ismerik a legjobban a helyi körülményeket, arról nem is beszélve, hogy településenként és régiónként is eltérhetnek a járványügyi adatok. Arra már más országokban is volt példa, hogy nem központi intézkedéseket hoztak, hanem a helyiekre bízták a szigorításokat vagy éppen az enyhítéseket. Nem történt semmi különleges, csak annyi, hogy mint mindig, ebben az esetben is partnernek tekintette a kormány a munkaadókat és a munkavállalókat, éppúgy, mint az önkormányzatokat. Ezért aztán hamvába holt az ellenzék újabb akciója. Igaz, nem ez volt egyetlen ilyen kudarccal végződő szánalmas próbálkozása.


Kapcsolódó cikkek