Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Szakszerű sebkezelés otthon

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Műtét utáni sebkezelés során a betegek otthonukban egyedül is cserélhetik a kötést, vagy házi ápolás keretein belül kérhetnek szakápolói segítséget.

Sebészeti szempontból a műtétek után, ha semmilyen sebgyógyulási zavar nem alakult ki, akkor különösebb otthoni sebkezelésre nincs szükség. Arra kell figyelni, hogy a kötés mindig száraz és tiszta legyen. Ha szennyeződik, akkor ki kell cserélni egy száraz fedőkötésre. 

Sebkezelésről igazán a krónikus sebeknél kell beszélnünk, melyek közül a leggyakoribb a lábszárfekély, a diabeteses láb és a felfekvés. Gyógyulásuk több hónapig is eltarthat, vagy akár a beteget élete végéig elkísérheti.

Nagyon sok intelligens kötszer létezik, szemben a régi Betadin kenőcs és gézlap párosítással, amelyek receptre felírhatóak. Ezek a kötszerek 48–72 óráig maradhatnak a hámhiányos területen. Ezáltal csökken a betegek fájdalma. Korábban a kötszerek beleragadtak a sebbe, és minden csere esetén letéptük a már kialakult sarjszövetet. Vannak nedvszívó és szivacskötszerek, melyek magukba szívják és bent tartják a sebváladékot. A nedves kötszerek segítik a sebalap feltisztulását, ezáltal elősegítik a sebgyógyulást. Kötésrögzítésre nemcsak ragasztót lehet használni, hanem rugalmas rögzítő pólyákat (nem fásli), amelyek eltávolításkor nem okoznak hámsérülést. A betegek otthonukban egyedül is cserélhetik a kötést, vagy házi ápolás keretein belül kérhetnek szakápolói segítséget.

– Osztályunkon az alapvető kezeléseken túl 2014 óta lehetőség van egy korszerű sebkezelési módszer, a negatívnyomás-terápia alkalmazására – tájékoztatta lapunkat Kocsisné Németh Zsanett, a Soproni Gyógyközpont sebészeti osztályának vezető ápolója. – Célja a sebgyógyulás gyorsítása, a felülfertőződés megelőzése, a sebváladék csökkentése. A terápia során a sebre kerül egy speciális szivacs és fólia, melyet egy szilikoncső segítségével csatlakoztatjuk a készülékhez. A gép negatívnyomást, vákuumot képez, ezzel javítja a terület vérellátását, elvezeti a sebváladékot egy zárt rendszeren keresztül. A kötést négynaponta kell cserélni.

A Soproni Gyógyközpontban több ilyen terápiás készülék is használatban van, némelyiket a betegek, ha vállalják érte a felelősséget, otthoni alkalmazásra el is vihetik.

Kapcsolódó cikkek