Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szakmák testközelben
Az Eötvös-iskolában az újraélesztés lépéseivel ismerkedhettek meg az érdeklődők Fotó: Griechisch Tamás

Jelentős átalakulás előtt áll a hazai szakképzés

Szakmák testközelben

| Köves Andrea | Városi hírek

27 szakmai ágazat 34 szakmája közel száz programmal lepte meg az érdeklődőket a szakmák éjszakáján a Soproni Szakképzési Centrum iskoláiban. A megnyitón dr. Simon István alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

– Nagyszerű dolog, ha a gyerekek olyan szakmát tanulhatnak, amelyet saját maguk választanak, amit szívvel-lélekkel tudnak csinálni, ami motiválja őket – emelte ki köszöntő beszédében dr. Simon István, Sopron alpolgármestere a megnyitón a SCSZ Handler Nándor Szakképző Iskolában. – A szakmák éjszakája ehhez a sikeres választáshoz nyújt nagyszerű lehetőséget.  

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: a „szakma” szó becsületének visszaadása nagyon fontos, az országos rendezvény ehhez is hozzájárul. Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja megnyitó beszédében kiemelte, hogy a szakképzés jelentős átalakulás előtt áll, amely sokkal kedvezőbb lehetőségeket biztosít majd a szakmát választók számára. Így a közeljövőben jelentős ösztöndíjrendszer motiválja majd a tanulókat, illetve a szakmából jó érdemjegyre érettségiző diákok felvételi nélkül juthatnak be a szakirányú egyetemekre, főiskolákra.

A szakképzési centrum tag­intézményeiben: a Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziumában, a Handler Nándor Szakképző Iskolában, az Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolában, a Vas- és Villamos­ipari Szakképző Iskolában és Gimnáziumban, a fertődi Porpáczy Aladár Szakképző Iskolában és a kapuvári Berg Gusztáv Szakközépiskolában számtalan szakmát ismerhettek meg a családok testközelből, bepillanthattak a tanműhelyekbe, belekóstolhattak a gyakorlatba, kipróbálhatták az eszközöket, berendezéseket.

Nemcsak a centrum iskoláiban tartották meg a szakmák éjszakáját. Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnáziumban az újraélesztés lépéseivel ismerkedhettek meg a kezdők és haladók, és a csecsemő- és kisgyermekgondozás fortélyaiba is belekóstolhattak az érdeklődők, sőt egy egészségügyi szabadulószobában is próbára tehették magukat. A Roth Gyula szakgimnáziumban idén egy helyszínen, a kollégium épületében mutatták be valamennyi képzési területüket, így az érdeklődők betekintést nyerhettek az erdészek, a faiparosok, a környezetvédők, a virágkötők, a szőlész–borászok, valamint a parképítő és -fenntartók szakmájába is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.