Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szakmák éjszakája szülőknek is
A Handler-iskolában számtalan szakmát megismerhetnek testközelből a diákok, kipróbálhatják az eszközöket, berendezéseket Fotó: Soproni Téma-archívum

Nő az igény a jól képzett munkaerő iránt, ezért is egyre népszerűbb a szakképzés

Szakmák éjszakája szülőknek is

| Köves Andrea | Városi hírek

„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!” – közel száz izgalmas program várja a gyerekeket és családtagjaikat a szakmák éjszakáján április 12-én 18 és 22 óra között a soproni, a fertődi és a kapuvári szakképző iskolákban.

– A magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, egyre nagyobb az igény a jól képzett munkaerő iránt, ezért is egyre népszerűbbek a különböző szakmák a továbbtanulni szándékozó fiatalok körében – mondta Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. – A szakképzés jelentős átalakulás előtt áll, amely sokkal kedvezőbb lehetőségeket biztosít majd a szakmát választók számára. Azonban a szülőknek és a diákoknak nem egyszerű feltérképezni a széles palettát, most erre nyílik lehetőség a szakmák éjszakáján, ahol idén is sok-sok színes, szórakoztató program várja a család minden tagját.

A centrum tagintézményeiben: a Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziumában, a Handler Nándor Szakképző Iskolában, az Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolában, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában és Gimnáziumban, a fertődi Porpáczy Aladár Szakképző Iskolában és a kapuvári Berg Gusztáv Szakközépiskolában közel száz interaktív programot tartanak. Számtalan szakmát ismerhetnek meg a családok testközelből, bepillanthatnak a tanműhelyekbe, belekóstolhatnak a gyakorlatba, kipróbálhatják az eszközöket, berendezéseket. Az ügyes kezűek készíthetnek tornázó mackót, ördöglakatot vagy szerencsepatkót, az alkotásokat mindenki haza is viheti. Az informatika iránt érdeklődők belekóstolhatnak a PLC vagy éppen a robotok programozásába, a játékfejlesztésbe és a digitális művészet világába is. A lányok, anyukák kedvelt terepe lehet a Handler tanműhelyének szépség részlege, ahol kipróbálhatják a haj göndörítésének vagy vasalásának fortélyait, elleshetik a tavaszi bőrfrissítés titkait, a masszázs és smink alapfogásait. Vajon milyen egy trendi sajttál? Hogyan készülnek az egészséges zöldséges és gyümölcsös smoo­thie-k (turmixok)? A vendéglátó szakképző iskolában ez is kiderül. A Fáyban Kamat-kelepce elnevezéssel izgalmas szabadulószoba várja a családokat, itt azt is felmérhetik a látogatók egy számítógépes program segítségével, hogy ki mennyire van otthon a KRESZ világában. A Porpáczyban a családok beléphetnek Alice csodaországába, ahol interaktív mesebeli játékok segítségével barangolhatnak. A sok-sok programról bővebb információt a szakmakejszakaja.soproniszc.hu oldalon szerezhetnek az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek