Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szakmák délelőttje
A Handler-iskolában az informatikus szakmát is megismerhették testközelből az érdeklődők Fotó: Pluzsik Tamás

Csütörtökön pályaválasztási kiállítás lesz a Lisztben

Szakmák délelőttje

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Szakmai napot tartottak a pályaválasztás előtt álló nyolcadik osztályos tanulók és szüleik részére a Soproni Szakképzési Centrum tagintézményei. A nyolc középiskolában működés közben próbálták ki az eszközöket a fiatalok, valamint a tanórák mellett játékos programokon is részt vettek.

A Soproni Szakképzési Centrum tagintézményeiben (a Fáy, a Handler, a vendéglátó, a VasVilla, a fertődi Porpáczy, a csornai Hunyadi, a kapuvári Berg Gusztáv és a csornai Kossuth) az átalakuló szakképzési oktatási rendszernek megfelelően több mint húsz szakmában lehet technikusi képesítést szerezni. A cukrász szaktechnikustól a fitnesz–wellness instruktoron át a gépjármű-mechatronikai technikusig és a vállalkozási–ügyviteli ügyintézőig bezárólag rendkívül széles a szakmai választék. Ebben a képzési formában a tanulmányi idő öt év, a negyedik év végén magyar nyelv és irodalomból, matematikából és történelemből érettségiznek a tanulók, majd az ötödik év végén az idegen nyelv mellett leteszik a technikusi képesítő vizsgát is.

A szakképző iskolai képzések keretében, ahol a tanulmányi idő három év, az ácstól a divatszabón át a villanyszerelőig tizenöt szakmára jelentkezhetnek a fiatalok. A tanulók a közismereti tárgyakon kívül szakmai elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A gyakorlati képzés a 9. évfolyamon az iskolai tanműhelyben, a további évfolyamokon pedig gazdálkodó szervezeteknél, vállalkozásoknál, cégeknél, mestereknél történik.

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy valamennyi szakképzés ösztöndíjas, valamint azt, hogy iskolánk fogadja a sajátos nevelési igényű tanulókat is – mondta Kósa Éva, a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának igazgatója. – Hogy melyek a legnépszerűbb képzési formák? A lányok körében egyértelműen az úgynevezett szépészeti szakok, így a fodrászat és a kozmetika, míg a fiúknál az informatika, ahol az elméleti és a gyakorlati képzési idő aránya 40–60 százalék. Az itt végzetteknek egyenes útjuk lehet az egyetemek informatikus képzésére.

A következő hetekben további szakmai és nyílt napokat szerveznek még az iskolák, november 21-én pedig pályaválasztási kiállítás lesz a Liszt-központban, ahol a térség középiskolái is bemutatkoznak. 

Kapcsolódó cikkek