Szabadság 1848–2017

| Horváth Ferenc

– A nemzeti szuveneritás és a szabadság kérdése napjainkban éppúgy aktuális, mint 1848/49-ben volt – mondotta a soproni március 15-i ünnepség szónoka, dr. Kovács Zoltán területi közigazgatási államtitkár.

A hagyományokhoz híven a Pe­­tőfi téren emlékeztek a soproniak március 15-re. Az ünnepségre a soproni fúvósok muzsikája csalogatta az érdeklődőket, akik aztán a Himnusz eléneklését követően Mészáros Árpád Zsolt színművészt hallgathatták, aki gyönyörűen tolmácsolta a Nemzeti dal megzenésített változatát és Áron imáját. Közben már a térre érkeztek a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai is. 

Ezt követően lépett a mikrofonhoz Kovács Zoltán, aki többek között felidézte a forradalom soproni eseményeit, és utalt arra is, hogy a ha­­zaszeretet eszméje a forradalom bukása után is tovább élt városunkban, példaként említve az 1921-es népszavazást. A történelmi eseményeket napjaink európai történéseibe emelve hangsúlyozta, hogy a szuveneritás és a szabadság kérdése most is aktuális, majd kijelentette, hogy Magyarország a magyaroké, Európa pedig az európaiké. Ezzel utalva a ránk nehezedő migrációs nyomásra. Az ünnepi szónoklatot követően a Petőfi Színház balettosai léptek a színpadara. Demcsák Ottó külön erre az al­­kalomra koreografált táncjátékát mutatták be, Az anyaföld lobogója címmel. Szólót táncolt Horváth Renáta, a Sopron Ifjú Tehetsége kitüntetés birtokosa. 

Az ünnepség zárásaként dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, dr. Kovács Zoltán és Firtl Mátyás a Petőfi-szobornál helyezte el a megemlékezés ko­­szorúját, őket követték a város vezetői, dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester. Lerótták tiszteletüket az egyházak, a különböző intézmények és szervezetek képviselői is.

A hivatalos megemlékezést követően a Pendelyes Néptáncegyüttes és a Fajkusz Banda szórakoztatta a több száz jelenlévőt.

Teljes verzió