Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sütik szívvel-lélekkel
Horváth Nándor cukrászmester Süteményes­könyvével Fotó: Szabadvári Imre

Nándi bácsi könyvének már a 2. kiadása jelenik meg

Sütik szívvel-lélekkel

| Köves Andrea | Városi hírek

Volt egyszer egy legendás cukrászda Sopronban, a Faraktár utcában. Aki szeretné felidézni a felejthetetlen ízeket, azoknak nagy öröm, hogy megjelent Horváth Nándor cukrászmester Süteményeskönyve.

Egy nagyon szép kivitelű könyvben szedte csokorba fél évszázados tapasztalatait, receptjeit a 2017-ben nyugdíjba vonult cukrászmester. Tette mindezt családja, barátai és a számtalan egykori törzsvendég biztatására. A kötet szemet gyönyörködtető fotóit Nándi bácsi egyik lánya készítette, a szövegezésben másik lánya segítette. Mint egykoron a cukrászda üzemeltetésében, ezen a téren is nagyon fontos volt a család számára az összefogás. Nem is vált volna e nélkül oly sikeressé az 1985-ben megalakított Horváth cukrászda. Na, de ne szaladjunk előre annyira az időben!

– Szívügyem és szenvedélyem a cukrászat – mesélte Horváth Nándor. – 13 éves koromban csapott meg a szakma szele: a nyári szünidőkben mozgóárusként triciklivel fagylaltot árultam. Ötven esztendővel ezelőtt érettségiztem a Berzsenyi-gimnáziumban, majd a legendás hírű Borostyán cukrászdába kerültem inasként. Egy nagyszerű mestertől, a legendás Danis Rezsőtől leshettem el a cukrászat fortélyait. Innen a Lokomotív szállodába vezetett az utam, ahol az éttermi cukrászatban is jártasságot szerezhettem. Büszke vagyok arra, hogy Sopronban én készítettem először somlói galuskát, volt is nagy keletje. Egy ideig az ország egyik leghíresebb cukrászdájában, a Vörösmartyban, a mai Gerbeaud-ban is dolgozhattam, ahol sok-sok új, izgalmas receptet tanultam.

Erre a sokrétű tudásra, a szakma iránti elkötelezettségre épült a Horváth, vagy ahogy a köznyelv nevezte: a Faraktár cukrászda. Eleinte fagyizóként üzemelt, az évek során korszerűsödött a műhely, és süteményekkel bővült a kínálat. Vasárnaponként kígyózott a sor a cukrászda bejárata előtt. És hogy mi volt a titka a Nándi bácsi-féle édes finomságoknak?

– Feltétlen híve vagyok a hagyományos, vagyis az adalékmentes termékeknek. Büszke vagyok arra, hogy 50 éves pályafutásom alatt én csak természetes anyagokkal dolgoztam. Hiszek abban, hogy az igazán jó szerkezetű, ízletes süteményeket csak kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, hagyományos módon, no és szívvel-lélekkel kell előállítani.

A receptek mellett hasznos tanácsokat és praktikákat is tartalmazó kötet akkora sikert aratott, hogy már a nyomdába került a második kiadása is, így a Süteményeskönyv ismét felkerülhet a Cédrus Könyvkereskedés polcaira.

Kapcsolódó cikkek