Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Stroke: életmentő percek

Stroke: életmentő percek

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Stroke-ról akkor beszélünk, amikor az agy egy részének vérellátása megszűnik vagy vérzés lép fel. Minél korábban megkapja a beteg a kezelést, annál jobbak az esélyei.

Stroke akkor alakul ki, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, hogy az már az ott lévő sejtek egy részének pusztulását okozza. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlást. 

– Stroke esetében a legnagyobb hangsúly az időben történő felismerésen van, ami a beteg környezetében lévők felelőssége – mondta a Soproni Témának dr. Molnár Sándor, a Soproni Gyógyközpont Neurológia és Stroke Osztály osztályvezető főorvosa. – Érelzáródásos stroke-nál, amennyiben a beteg a tünetek megjelenésétől számított 3–6 órán belül megfelelő kezelésben részesül, jó eséllyel nemcsak megmenthető, de a számottevő életminőség-romlásra is kisebb az esélye.

A korai felismeréshez a laikusoknak mindössze három tünetet kell észrevenniük:

1. ha a beteg szája nem szimmetrikusan mozog, 2. a karjait nem tudja egyformán emelni, 3. a beszéde elakad, zavaros lesz, vagy nem tud artikulálni, már gyanakodnunk kell. – Amennyiben a háromból egy tünet jelen van, azonnal mentőt kell hívni, mert 72 százalék a valószínűsége, hogy stroke áll a háttérben! – tette hozzá az osztályvezető. – Érelzáródás esetén az a cél, hogy minél előbb feloldjuk vagy eltávolítsuk az eret elzáró vérrög. ­Stroke esetén nem szabad várni az ügyeletes orvosra, vagy arra, hogy hátha jobban lesz a beteg, azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el. A tünetek felismerője lehetőleg kísérje a mentőben is a beteget, hiszen fontos információkkal szolgálhat.

A cél, hogy a stroke-beteg minél hamarabb a kórházba jusson, ahol megkezdődhet a terápia. – A stroke-központokban – így Sopronban is – a mentők már a beszállítás idején tájékoztatják a kórházat, ha stroke-gyanús beteget hoznak. Gyors tájékozódó vizsgálat, vérvétel és CT következik – folytatta dr. Molnár Sándor. – A szervezettségnek köszönhetően a sürgősségi osztályra érkezéstől a gyógyszer beadásáig számított 35–60 perc alatt meg tudjuk kezdeni a kezelést, amennyiben alkalmas rá a beteg. Kórházunkban az úgynevezett trombolízis terápiára, vagyis gyógyszeres „vérrögoldásra” van lehetőség. Olyan esetekben, amikor a gyógyszer nem adható be, vagy várhatóan nem nyitja meg az eret, azonnal a szombathelyi kórházba szállítjuk a beteget katéteres beavatkozásra, amennyiben őt az orvos a nálunk készült CT képeket távolról megtekintve alkalmasnak találja a beavatkozásra.

Kapcsolódó cikkek