Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Stílus

„…a törvényes lehetőségeken felül a jó ízlés és az erkölcs is határt szab bizonyos megnyilvánulásoknak. Lehet valami nem törvénybe vagy valamilyen szabályba ütköző, de attól még felszaggathatja az íratlan szabályokat, közfelháborodást kiváltva.”

Ami mostanában a magyar parlamentben történik, az felülmúl minden elképzelést. No, nem a menetrendszerű törvényalkotási munkára gondolok, hanem arra, amit az ellenzék egyes képviselői művelnek. Aki visszaemlékezik a rendszerváltás utáni parlamentre, az felidézheti, hogy sokan már akkor is cirkusznak minősítették a szóbeli csetepatékat, de hát, hol voltak azok napjaink eseményeihez?! Később Torgyán József és Kuncze Gábor sokszor valóban szellemes szópárbaja tette vonzóvá és emlékezetessé az ülésszakokat. Az obstrukció (szó szerinti jelentése akadályoztatás) persze hagyományosan része a parlamenti életnek, de ez nem lehet a magyarázata annak, hogy néhányan elképzelhetetlen mélységekbe süllyedjenek. Persze értem én, hogy valahogy szeretnének kitűnni, felhívni magukra a figyelmet – ha már a munkájukkal nem sikerül –, de önmagukon túl lejáratni (vagy legalábbis megpróbálni) egy, az ország életében talán a legfontosabb intézményt, több mint megbotránkoztató.

Napjainkban az obszcén szavak használata szinte mindennapivá vált. Nem csupán az általános politikai közbeszédben (és írásban), de már a parlamentben is. Erre épp a közelmúltban volt visszataszító példa. Nem idézem, mint ahogy azokat a szavakat sem, amelyeket – a parlamenti választások előtt – országszerte citáltak előszeretettel ellenzéki politikusok. Sopronban is, ráadásul nők jelenlétében. Olyan szavakat, amelyeket, ha gyerekeiktől, netán a tanítványaiktól hallanak, joggal háborodnak fel. Ez bizonyára eszükbe se jutott, mint ahogy az sem, hogy jó érzésű emberek talán éppen ezért fordultak, fordulnak el tőlük. Mielőtt még bárki is félreértené: a mindenkori ellenzéknek joga van kifejezésre juttatni a kormánytól eltérő álláspontját. Erre számos lehetősége van a parlamentben, de azon túl is, egészen a jogszerű tüntetések szervezéséig. Azonban úgy gondolom, a törvényes lehetőségeken felül a jó ízlés és az erkölcs is határt szab bizonyos megnyilvánulásoknak. Lehet valami nem törvénybe vagy valamilyen szabályba ütköző, de attól még felszaggathatja az íratlan szabályokat, közfelháborodást kiváltva. Meggyőződésem, hogy ilyen a közbeszédben általában mellőzött szavak használata is, bárkire vagy bármire vonatkozik is. Tudjuk, a stílus maga az ember. Nem vagyok szemérmes, néha az én számat is elhagyják csúnya szavak, de más, amikor egy politikus szándékosan használ megbotránkoztató kifejezéseket. Tanácstalan vagyok, hogy mit lehet tenni ellenük. A parlamenti házszabályok szigorítása talán segíthet, de a büntetés nem jelent százszázalékos garanciát. A megoldás inkább az lehetne, ha a tisztelt képviselő hölgyek és urak önmérsékletet tanúsítanának. A durva kifejezések és sok esetben az egyáltalán nem helytálló, de megdöbbentő hasonlatok és példák helyett, ha nem is szépirodalmi nyelven, de a közízlést nem sértő módon fejtenék ki mondanivalójukat. Szerintem ez a minimum elvárás, mint ahogy az írott sajtóban sem ment fel senkit – álljon is bármelyik oldalon –, ha trágár kifejezéseket és hasonlatokat használ.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.