Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Sorsrontó idők

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„...én remélem, hogy a keserű tapasztalatok után a szolgáltatók jobban megbecsülik a forintot, és kialakul egyfajta egyensúly, amelynek révén mindenki jól jár.”

Mi tagadás, sorsrontó idők járnak a vállalkozásokra az egész országban. Elsősorban a szolgáltatószektorra, különösen itt, a nyugati végeken. A Sopronban és környékén működő vállalkozásokat duplán érinti a járvány, hiszen nemcsak a helyiek kénytelenek felhagyni az étterembe és kocsmába, kávézóba járással, de otthon maradnak osztrák szomszédaink is, akik bizony eltartottak számos szolgáltatót a fogorvosoktól a fodrászokig, a gázszerelőtől a butikosokig és az éttermekig. Mondhatnánk, legyen ez az ő gondjuk, mi meg csak éljük az életünket, ha korlátozott körülmények között is. Egy olyan város azonban, mint Sopron, ahol nincs (sajnos vagy szerencsére) számottevő ipar, ahol a szolgáltatások és kisvállalkozások a meghatározóak, ahol a turizmus lehetne az egyik húzóágazat, ott senki sem lehet közömbös, hogy mi történik az éttermekkel, a szállodákkal, a szépségiparral, a szomszéd vízszerelővel vagy éppen a borászokkal.

A kormány, mint látjuk, megteszi a magáét, hogy életben tartsa ezt a vállalkozói kört (is), de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy túléljék ezt a rendkívül nehéz időszakot. Most igazán fontos lenne, hogy náluk vásároljunk, hogy esetleg most ütemezzük be – ha tehetjük – az eddig elmaradt kisebb-nagyobb javításokat. Életben maradásuk nemcsak az ő érdekük lenne, hanem a miénk is, hiszen a járvány egyszer elmúlik, s milyen nehéz lenne újrakezdeni a tönkrement vállalkozások romjain. Szóvak közös érdekünk, hogy a lehető legkevesebb sérüléssel legyünk túl ezeken a heteken. Arról nem is szólva, hogy ez a réteg jelentős adófizető, így az ő forintjaik (is) fontos szerepet játszanak a város életében.

Van azonban pozitív hozadéka is a járványnak. A vírus előtt Sopronban is jellemző volt, hogy a szolgáltatók jelentős része – tisztelet a kivételnek – jobbára Ausztriában dolgozott. Ez önmagában nem jelentett/ jelent problémát. Az azonban sokakat elkeserített, hogy itthon heteket, hónapokat kellett várni, mondjuk, egy gázszerelőre vagy festőre. Aztán a helyzet lassan kezdett megváltozni. Ma már látni olyan óriásplakátot a városban, hogy „Gázkészülékét egy nap alatt megjavítjuk”. Persze, lehet, hogy ez csak átmeneti állapot, s tavasztól ismét helyreáll a „rend”, de én remélem, hogy a keserű tapasztalatok után a szolgáltatók jobban megbecsülik a forintot, és kialakul egyfajta egyensúly, amelynek révén mindenki jól jár. Most segítenünk, támogatnunk kell egymást, ez a legfontosabb. Az összefogás mindig is a soproni polgári lét egyik ismérve volt. Tegyünk róla, hogy ez így is maradjon!

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.