Soproniak biztonsága

| P. Horváth László

Ünnepélyes keretek közt tették le a Táncsics Mihály utcában épülő Integrált Rendészeti Központ alapkövét. A rendőrségnek, tűzoltóságnak is helyet adó korszerű létesítményt várhatóan a jövő év tavaszán adják át.

Az országban először városunkban épül egy olyan Integrált Rendészeti Központ, amely otthont ad a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak és a rendvédelmi szolgálatoknak. – A kormány döntése összhangban van az önkormányzat által évek óta szorgalmazott létesítmény kialakításával – mondta az elmúlt csütörtöki alapkőletétel bevezetőjében Kovács István rendőr vezérőrnagy, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes. – A többszintes, mintegy tízezer négyzetméter alapterületű létesítmény megfelel a XXI. századi igényeknek. Az alagsorban a rendőrök számára lőteret alakítanak ki, a tűzoltóknak pedig az udvaron lesz gyakorlótér. A kivitelezés 10,3 milliárd forintba kerül, és várhatóan jövő év március végén adják át.

– Napjainkban a biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték – fogalmazott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Mindez megmutatkozott az Európát sújtó migrációs válság során, valamint megmutatkozik a koronavírus-járvány idején is, amely ugyancsak komoly kihívások elé állította a hivatásos állományt. Számunkra a soproniak biztonsága a legfontosabb, ezért is épül meg a rendészeti központ. A fejlesztés Sopron további fejlődését és a soproni emberek biztonságát erősíti.

– Emlékszem, amikor 2019 őszén Pintér Sándor belügyminiszter Sopronba látogatott, jómagam is jeleztem a korábbi városvezetés által többször szorgalmazott igényt, ami szerint az új rendészeti központnak méltó helye lenne az egykori laktanya területe – közölte dr. Farkas Ciprián polgármester. – Most pedig mindenki a saját szemével is meggyőződhet arról, hogy épül a korszerű és minden feltételt biztosító létesítmény.

Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese is a biztonság fontosságát hangsúlyozta. – Ma Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de ennek megőrzésére mindig több forrást kell biztosítani – húzta alá a miniszterhelyettes. – 2010 óta harmadára csökkent a bűncselekmények száma. Ha elkészül az Integrált Rendészeti Központ, még nagyobb biztonságban lesznek a soproniak és a térségben élők.

Az alapkőletételen részt vett dr. Simon István alpolgármester, több önkormányzati képviselő, dr. Fodor Tamás előző polgármester, valamint Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője is.

Teljes verzió