Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni szüret kézzel, géppel
Taschner Kurték hathektárnyi területen szüretelték az Irsai Olivért – Iváncsics Zoltánék (j) kézzel szedték le a korai fajtát. Fotók: Filep István, Horváth Ferenc

Jó állapotban van a kékfrankos – nagy munkák a Soproni borvidéken

Soproni szüret kézzel, géppel

| P. Horváth László | Városi hírek

Iváncsics Zoltánék kézzel, Taschner Kurték pedig géppel szedték le a Soproni borvidék Fertő tó felőli dűlőiben az Irsai Olivért. A kékfrankos szőlők is jó állapotban vannak, a fajta szürete szeptember közepén kezdődik.

A Soproni borvidéken néhány gazda már befejezte a korai fajta, az Irsai Olivér szüretét.

– Az összesen hathektárnyi területen gépi szüret volt – kezdte lapunknak Taschner Kurt. – A betakarítás után azonnal megkezdtük a feldolgozást. Úgy számolunk, hogy a bor a hét közepéig kierjed, így az újbort a szüreti napokon a soproniak már megkóstolhatják. Az Irsai Olivér esetében jó évjáratot várunk, a szőlő mennyisége és minősége jobb volt, mint a tavalyi, szép és egészséges fürtöket szüretelt a kombájn. Az érési időszakban a hűvösebb időjárásnak köszönhetően az illatanyagok szépen bennmaradtak a szemekben, a savtartalom is jó volt, így reményeink szerint friss és üde bor kerülhet az asztalra.

Taschner Kurt hozzátette, a tapasztalataik alapján a turizmus, a vendéglátóipar még nem talált teljesen magára, ez a bor eladási mennyiségéből is látszik. – Egy évtizede szállítunk miniborokat az egyik nagy magyar légitársaságnak – folytatta a borász. – Hiába indult újra a légiforgalom, sajnos még a mai napig nem értük el a koronavírus-járvány előtti szintet. Ennek ellenére nem szabad panaszkodunk, mert például a közvetlenül értékesített borok forgalma viszont nőtt.

Iváncsics Zoltán is úgy döntött, hogy nem vár az Irsai szüretével. Rokonok, barátok gyűltek össze, és jó hangulatban szedték le a Fertő tó felőli részen lévő 0,4 hektáros dűlőben a szőlőt.

– A fürtök szép sárga színűek, ez pedig azt jelzi, hogy megérett a gyümölcs – mondta a tapasztalt borász. – A koraiságnak köszönhetően a bor alkoholtartalma némileg alacsonyabb, mint például a kékfrankosé. Éppen emiatt lesz az Irsai egy könnyen fogyasztható, kellemes bor, amelyből harminc hektoliternyi készülhet.

A szőlész–borászoktól megtudtuk, a későbbi érésű fajták, a kékfrankos, a zwei­gelt, a shiraz, a cabernet, a zöld veltelini, valamint a chardonnay is jó állapotban van. Így minden adott, hogy a szüret szeptember közepén folytatódhasson. Taschner Kurt és Iváncsics Zoltán is úgy tervezi, hogy a munka nagy részét géppel végezteti el.

– Kézi szüret is lesz, mert nálunk van egy immár húsz éve rendszeresen összejáró csapat – zárta Iváncsics Zoltán. – Jólesik találkozni, és közösen kint lenni a levegőn. A nap végére elfáradunk, de az kárpótol bennünket, hogy az együtt leszedett szőlőből készült bort közösen kóstoljuk meg.

A szüreti munkálatok miatt az eddigieknél nagyobb forgalom várható a Fehér úton – ennek karbantartásáról egyeztetett a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a borászokkal. A Fehér út a ­Fertő-parti beruházás beszállítói útja, azaz ezen az úton keresztül mennek a beruházási területre a teherautók is. Azért ezt az utat jelölték ki, mert csak így lehetett tehermentesíteni a lakott területeket, így a teherforgalom kikerüli Fertőrákos és Balf utcáit. Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke elmondta: az út karbantartásával kapcsolatos megbeszélések már a tavasszal megkezdődtek, így a Fehér úton most megfelelő körülmények között tudják megkezdeni a szüreti munkákat.

Kapcsolódó cikkek