Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Soproni polgárok: kérdések, válaszok

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Csaknem „telt házas” volt a közmeghallgatás, melyet a városháza dísztermében tartottak múlt héten.

Az összejövetelen dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester, dr. Sárvári Szabolcs jegyző és dr. Kovács Gábor aljegyző válaszolt a kérdésekre. Először a tavalyi javaslatok megvalósítása érdekében tett intézkedésekről számolt be a jegyző. Egy felvetés kapcsán a Fertőrákosi Barlangszínház parkolási gondjaira, a nyilvános illemhelyek számára kért választ Fenyő Gyula. Sárvári Szabolcs hangsúlyozta: a színház saját parkolóján túl a Mitrász Kft. 250 parkolót biztosít erre a célra. 2017-ben kértek több nyilvános illemhelyet is a lakosok Sopronban. Elhangzott: a belvárosi fejlesztések részeként az Árpád utcai parkolóházban, a Paprétnél és a Várkerületen is lesznek új helyiségek.  

Második napirendi pontként Sopron jegyzője az előzetesen írásban feltett tizenöt kérdésre adott választ. Ezek között a közvilágítás helyenkénti hiányossága mint visszatérő téma szerepelt, egy aggódó nagymama pedig a Paprét egyik háza előtti járdalezárásra hívta fel a figyelmet. Madarász Béláné „szeretné megérni egy városunkhoz méltó, gyönyörű XXI. századi könyvtár megnyitóját”. A könyvtárt folyamatosan újítja fel az önkormányzat, valamint a Jereván városrészben fiókkönyvtár létesítése is szerepel a közeljövő terveiben, hangzott el a válasz.

Harmadik napirendi pontként a közmeghallgatáson jelenlévők tehettek fel kérdéseket. Pados Imre arról érdeklődött, hogy egy lakásfelújítást követően hol helyezhetőek el a festékesdobozok, -vödrök. Mint fogalmazott, pillanatnyilag erre legközelebb Szombathelyen van lehetőség. Dr. Fodor Tamás ígéretet tett arra, hogy ezt a problémát mielőbb megoldják. Egy felvetett kérdés kapcsán a Csengery utcai gyalogátkelőhelyek rossz megvilágításának orvoslására is ígéretet tett a városvezetés, mint ahogy keresik a megoldást több elhanyagolt, de jelenleg nem a város tulajdonában lévő épület (például az egykori ruhagyár, a volt József Attila Gyermekotthon) állagmegóvására, illetve hasznosítására is. A város zsúfoltságával és az ebből esetleg eredő bűncselekmények megszaporodásával kapcsolatos felvetésre Szabó Jenő, Sopron rendőrkapitánya adott megnyugtató választ. Mint mondta, 2010-ben 2431 bűncselekmény volt Sopronban, 2017-ben ez a szám 1788-re csökkent.

Kapcsolódó cikkek