Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Soproni galambászsikerek
Czebe Imre a sokszoros bajnok galambjával

Soproni galambászsikerek

| Rázó László | Városi hírek

A legrégebbi egyesületek közé tartozik a soproni sportgalambászok köre. Történetük az 1800-as évekre nyúlik vissza, ugyanis már akkor foglalkoztak galambok versenyeztetésével.

Az F31 Fertő-parti versenykerület Sopron, Ágfalva, Pereszteg, Sopronkőhida és Jobaháza egyesületeiből tevődik össze. A soproni klub a múltban és a jelenben is rendelkezett kiváló galambászokkal. Nemzetközi és országos hírnévre tett szert Zügn Samu, Szalai József, Horváth Ferenc, Keresztes Gábor. A jelen kor legeredményesebb soproni sportgalambásza Szigethi Sándor, aki postagalambjával 2018-ban a legjobb teljesítményt nyújtotta. A Hamburg–Sopron 850 kilométeres távot a legjobb idővel sikeresen teljesítette. Az egyesület titkára, Czebe Imre tízéves kora óta galambászkodik. Szenvedélye és egyben hobbija nagyon sok munkával és lemondással jár. Mint mondta, a versenyeztetés ugyanúgy működik, mint a sportolóknál, a felkészülés sok edzéssel, tréningeztetéssel jár. A jó szereplés titka „a versenyző” takarmányozása, gyógyszerezése, tisztasága és higiéniája. 

A galambok az „edzőjüket” mozgásukról, hangjukról felismerik, mivel napi kétszer etetnek, tisztítanak, ellenőrzik, röptetik őket. A megfelelően felkészített versenygalamb jól tájékozódik, kiváló szaglással rendelkezik, figyeli a szél járását, a föld mágneses erővonalait jól érzékeli. Tenyészértéke a teljesítménye alapján változik. A világ egyik legdrágább versenygalambjának eszmei értéke 100 ezer euró. Az értékes galambtól a soproni egyesületben Böszörményi Tibornak van leszármazottja, a madárral az olimpiára készül.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.