Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopronért dolgoznak
A Soproni Városszépítő Egyesület fontos eseménye a Winkler Oszkár-emléktábla odaítélése, amelyet tavaly a Villa Anastazia felújításáért adományoztak Fotó: Németh Péter

Dr. Józan Tibor: „Tennivaló mindig akad bőven!”

Sopronért dolgoznak

| Munkatársunktól | Városi hírek

A fiatalokat is várja a tagjai közé a Soproni Városszépítő Egyesület. Az ország legelső városvédő, -építő, -szépítő egyesülete jövőre lesz 150 éves – a jubileumra pedig már idén készülnek, hagyományos programjaikat most is megrendezik.

Február 8-án 16 órakor tartja évi rendes közgyűlését a volt megyeháza dísztermében a Soproni Városszépítő Egyesület, ennek apropóján kértünk értékelést a szervezet elnökétől.

– Sajnos tavaly kevesebben lettünk, több tagtárstól végső búcsút vettünk, így az idei év egyik fontos feladata az utánpótlás generációk megszólítása lesz – mondta dr. Józan Tibor. – Elsősorban olyan fiatal felnőttekhez szeretnénk eljutni, akik fontosnak tartják, hogy tegyenek a környezetük tisztán tartásáért, szépítéséért. Rengeteg városszépítő él ebben a városban, mi azt szeretnénk, ha közülük minél többen az egyesület tagjai lennének, így tudunk ugyanis hatékonyan dolgozni. Az egyesület elnökeként szavazati joggal részt veszek az önkormányzat városfejlesztési bizottságának munkájában, valamint én vagyok a Városfejlesztési Kft. felügyelőbizottságának elnöke, így ezeken a fórumokon is tudom képviselni a tagságunk véleményét. Építési szakbizottságunk a város rendezési elképzeléseinek véleményezésével, szakmai észrevételeivel segíti az önkormányzat munkáját.
dr. Józan Tibor
Tavaly számtalan esemény szervezésében közreműködött az egyesület, emléktáblát avattak Stassney professzor emlékére volt lakóházán, megemlékeztek Kitaibel Pál születésének 260. évfordulójáról, részt vettek a Nemzeti Sírkert Bizottság soproni csoportjának munkájában, sírok tisztításában. Több szervezettel közösen megszervezték korábbi elnökük, a 2016-ban elhunyt dr. Kubinszky Mihály emlékére rendezett építészkonferenciát, megtartották a Szárhalmi-erdőben a hagyományos tavaszi orchideatúrát.

– Minden évben kiemelt esemény számunkra a kilátók napja, amelyet idén is a TAEG-gel közösen szerveztünk – folytatta dr. Józan Tibor. – Természetesen szeptemberben is megrendezzük ezt a programot, ahogy a Winkler Oszkár-emléktáblát is szeretnénk odaítélni, illetve folytatódik részvételünkkel a Virágos Sopron előadássorozat, de változatlanul támogatjuk a Soproni Szemle szerkesztőbizottságát is. Elégedettek soha nem lehetünk, tennivaló mindig akad! Nagyon jó érzés, ha például a Budapestről érkező vendégek megdicsérik városunk szépségét, tisztaságát, ugyanakkor a nyugati turistáknak még feltűnik a kutyapiszok és az eldobott szemét.

Azt hiszem, a szemléletformálásban fontos szerepük lesz a gyerekeknek, nekik már természetes például a szelektív hulladékgyűjtés, és szüleiknek is felhívják a figyelmét erre. 2019-ben lesz 150 éves az egyesületünk, ami az első városvédő, -szépítő, -építő szervezet volt hazánkban. A jubileumra szeretnénk méltóképpen megemlékezni, ezt is előkészítjük idén.

Kapcsolódó cikkek