Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Soproné lesz a múzeum

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Soproni Múzeumhoz kerül át a jövőben a Központi Bányászati Múzeum fenntartása.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Sopron város februári közgyűlésén döntöttek arról, hogy a szükséges eljárás lefolytatása után a Központi Bányászati Múzeum a Soproni Múzeum részeként működjön tovább. A bányászati múzeum az Esterházy-palotában található, amely állami tulajdonú, kiemelt nemzeti értékként törvényben védett épület. Az intézmény közhasznú tevékenységet végez, hozzá tartozik a kulturális örökségvédelem, a magyar bányászélet és a szakma kulturális emlékeinek gyűjtése, valamint a műemlékvédelem. A gyűjtemény és a palota jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében áll.


Az elmúlt évtizedekben voltak kiemelten sikeres időszakok, csak a lezárt pályázati ciklusban több mint 80 millió forintot fordítottak fejlesztésre, múzeumpedagógiai programokra.


A kormány támogatásával a Múzeumi Negyed Projekt keretén belül az önkormányzat intenzíven fejleszti a városközpontban található múzeumokat, integrálva azokat a Soproni Múzeumba. A  Központi Bányászati Múzeum elhelyezkedése, valamint egyedi gyűjteménye lehetővé teszi, hogy ezen kulturális negyed szerves része legyen. Ez is indokolja, hogy a városhoz kerüljön át a fenntartása.


Az ehhez szükséges folyamat már elindult, amint minden hozzájárulás rendelkezésre áll, az önkormányzat megkötheti a Központi Bányászati Múzeum Alapítvánnyal a vagyonkezelési szerződést.

Kapcsolódó cikkek