Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopronban az egészséges városért
Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete 34. szimpóziumának megnyitóján Vitályos Eszter miniszterhelyettes tartott előadást. Fotó: Filep István

Sopronban az egészséges városért

| Köves Andrea | Városi hírek

Az egészséget és jóllétet támogató városi környezet kialakítása a célja az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete háromnapos tanácskozásának, amelynek Sopron adott otthont.

A civil szervezet története három és fél évtizedre nyúlik vissza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által indított Egészséges Városok Programhoz hazánkból elsőként Pécs városa csatlakozott 1987-ben, ezt követően jött létre az Egészséges Városok magyarországi hálózata. A később egyesületté alakult 26 fős szervezet aktív tagja Sopron – ezt De Blasio Antonio emelte ki a szimpózium sajtótájékoztatóján. Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének elnöke követendő példaként említette a soproni Alzheimer Cafét, melynek a tevékenysége ma már a határainkon is átnyúlik.


– Sopronnak nagy elismerés, hogy a város adhat otthont az egyesület éves tanácskozásának – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. – A városban az elmúlt időszakban sok olyan példaértékű fejlesztés történt, amelynek a középpontjában az egészség megőrzése áll, így az új uszoda megépítése, sétautak megújulása, közparkok létesítése, kerékpárutak építése is mind ennek jegyében valósult meg.

A program első napján közgyűlést tartott az egyesület a városháza dísztermében, ahol egy új tag, Mosonmagyaróvár felvételéről is döntöttek. 

– Magyarország kormánya a 2010 utáni időszakban számos olyan intézkedést kezdeményezett, amelyek az egészségmegőrzésre és -fejlesztésre fókuszálnak – mondta Vitályos Eszter miniszterhelyettes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete 34. szimpóziumán pénteken a Hotel Sopronban. – Kiemelt figyelmet szentelünk a szellemi jólétnek is, amelyet elsősorban a kultúra táplál. A GDP 1,3 százalékát fordítjuk ennek támogatására, amely európai viszonylatban is az egyik legmagasabb arány.

Az ülés elnöke dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere volt.

Kapcsolódó cikkek