Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron új távlatai
Megindult a forgalom a Sopron-kelet – Sopron–Balf közötti 2,5 kilométeres szakaszon is. Fotók: Filep István

Barcza Attila: Nagy segítséget jelent az M85

Sopron új távlatai

| P. Horváth László | Városi hírek

Újabb szakasszal bővült az M85-ös gyorsforgalmi út Sopront érintő szakasza, miután az elmúlt héten szerdán megindult a forgalom a Sopron-kelet – Sopron–Balf csomópont között. A következő útszakasz átadása jövő évben várható.

Tavaly decemberben a koronavírus-helyzet nem tette lehetővé, hogy ünnepélyes keretek közt adhassák át az M85-ös gyorsforgalmi út Csorna és Sopron-kelet csomópont közötti 51 kilométeres szakaszát. Ezt az eseményt is pótolták múlt szerdán, amikor megindult a forgalom a Sopron-kelet – Sopron–Balf közötti 2,5 kilométeres részen.

– A kormány elkötelezett az útépítés, az útinfrastruktúra fejlesztése mellett – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. – Csak idén a Magyar Közút Zrt. 590 kilométer utat újít fel országszerte. A Magyar Falu Program keretében pedig további 550 kilométeren lesz biztonságosabb a közlekedés.

– Tavaly decemberben teljesült a soproniak és a térségben élők több évtizedes álma, hiszen az M85-ös autóút megépítésével becsatlakoztunk az országos gyorsforgalmi úthálózatba – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – A közlekedés biztonságosabbá és kényelmesebbé vált, de egyúttal gazdasági lehetőséget is teremt a települések számára. Mindez különösen fontos a járvány harmadik hullámának letörését követően, amikor az újraindítás időszakába léptünk. A balfi csomópont egy újabb lépcsőfok a helyi közlekedésben. Az új útszakasz a mindennapokban valamennyi közlekedő számára nagy segítséget jelent. A munka nem áll meg, gőzerővel épül a Bécsi-domb alatti alagút, amely lehetővé teszi, hogy egészen az országhatárig kiépüljön a kétszer kétsávos autóút.

– Fontos emlékeznünk, hogy ezt az utat már sokan és sokszor megígérték az itt élőknek, elég csak a baloldali kormányok szüntelen ígéreteire gondolnunk – húzta alá Barcza Attila. – 2010-ben azonban egy új korszak kezdődött Magyarországon. Az emberek szorgalmának és a magyar kormánynak köszönhetően mind Sopron, mind a környező települések példátlan fejlődésen mennek keresztül, amely a beruházások számában és súlyában is megmutatkozik. Szimbolikus erővel bír mindez a népszavazás centenáriumi évében.

A képviselő hozzátette: olyan nagy dolgok történnek, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Elévülhetetlen érdeme van ebben a magyar kormánynak, Sopron korábbi és jelenlegi vezetőinek, térségünk korábbi és mostani országgyűlési képviselőinek, valamint a fejlesztés mellett kiálló települések vezetőinek.

– A soproniak megérdemlik az M85-ös gyorsforgalmi utat, megdolgoztak érte! – fogalmazott dr. Farkas Ciprián polgármester. – Van abban valami sorsszerű, hogy Sopron 1921 decemberében önbecsülést, hitet és reményt adott a magyar hazának, és egy évszázad múltán a leghűségesebb város a magyar kormány támogatásával gyorsforgalmi utat kap. Minden túlzás nélkül állítható, az út a város és térsége jövőjébe vezet. A most átadott útszakaszt jövőre a Pozsonyi útig tartó rész követi, hogy aztán az autóút 2024-ben elérje az államhatárt.

Kondrik Kornél, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédében felidézte az útszakaszok megépítésének főbb állomásait, valamint a műszaki paramétereket.

Az avatóbeszédek végén a soproni történelmi egyházak képviselői áldották meg az új szakaszt, amelyen szerdán 12 óra után mindkét irányban megindult a forgalom.

Az átadás résztvevői:

Az M85 gyorsforgalmi út szerdai átadásán részt vett dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, önkormányzati képviselők, intézmények vezetői, korábbi városvezetők, valamint a jelenlegi és előző országgyűlési képviselő is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek