Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron tovább épül
Barcza Attila a városfejlesztés kérdéseiről rendszeresen egyeztet munkatársaival

„A városfejlesztéshez forrásokat is biztosított a kormányzat”

Sopron tovább épül

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Sopron – a tények szerint – 2010 óta folyamatosan fejlődik. Az azt megelőző négy évben is jelentős eredmények születtek, de az igazi lendület az évezred második évtizedétől érzékelhető – jelentette ki Barcza Attila önkormányzati képviselő, városi tanácsnok a Soproni Témának adott interjúban.

– Képviselő úr, az év vége óhatatlanul is az összegzés és a jövő feladatainak számbavétele. Ön városi tanácsnokként ismeri az elért eredményeket, és rálát a fejlesztési folyamatokra. Mit gondol, Sopron jól sáfárkodott azokkal a lehetőségekkel, amelyek az elmúlt években megnyíltak a város előtt? Kihasználtuk – jó értelemben véve – a kormány által biztosított forrásokat?

– Egy szóval válaszolva, igen, de ennél azért sokkal bonyolultabb a kérdés. Sopron – a tények szerint – 2010 óta folyamatosan fejlődik. Az azt megelőző négy évben is jelentős eredmények születtek, de az igazi lendület az évezred második évtizedétől érzékelhető. Azért említettem, hogy a tények szerint, mert ez nem egy szubjektív kérdés, legfeljebb a mindennapokban elfeledkezünk a kisebb-nagyobb rekonstrukciókról, útfelújításokról, vagy mondjuk az esővíz-elvezetésről. Hajlamosak vagyunk csak a nagy projektekre emlékezni, de aki veszi a fáradságot, könnyen felidézheti, ellenőrizheti, hogy mi minden történt az elmúlt 7 évben. 2010 vízválasztó Sopron életében is. Ettől az időponttól kezdve a városfejlesztési stratégiához, a tudatos városépítéshez megfelelő forrásokat is biztosított a kormányzat, majd jött a Modern Városok Program, amely alapos mérlegelés eredményeként, kiszámíthatóságával, magasabb szinte emelte a városfejlesztést.


– Arra nincs lehetőségünk, hogy ebben az interjúban kitérjünk az elmúlt évek fejlesztéseire és arra, hogy ezek mit is jelentenek a soproniaknak. (Szerkesztőségünk készített egy összeállítást a legfontosabb eredményekről, amelyet az 4. oldalon olvashatnak.) Ellenben tekintsük át, hogy melyek azok a folyamatban lévő és tervezett programok, amelyek megvalósítása a következő év, évek feladata lesz.


– Mivel kezdjük?


– Talán az egyik legizgalmasabb és legnagyobb érzelmeket kiváltó projekttel, az M85-ös építésével.


– Rendben, ez nekem is szívügyem, mert nem csupán Sopronnak, de a térségnek is új lehetőségeket kínál. A szorosan vett közlekedési lehetőségeken túl magasabb minőségi szintre emeli a fejlesztéseket, a turizmus és az iparfejlesztés lehetőségeit. Ami a konkrétumokat illeti: több évtizedes ígérgetés után a mostani kormány érdemben is hozzálátott a megépítéséhez. A közbeszerzési eljárások lezárultak, a forrás rendelkezésre áll, tehát semmi sem akadályozhatja meg, hogy a nyertesek munkagépei elinduljanak a következő év elején. Itt jegyzem meg, az építésével párhuzamosan korszerűsítjük a Sopron–Fertőrákos–Balf–Sopron-útvonalat is, és Harkának is lesz csatlakozása az autóúthoz.


– Tudjuk, minden mindennel összefügg, mert például az útfejlesztések – akár váro­son belül, akár a környéken – a turizmus egyik pillérét is jelenthetik.


– Valóban, összefüggésében kell nézni a dolgokat. Mert például a történelmi belváros megújítása, az utcák, terek rekonstrukciója, a homlokzatok, az értékes épületek felújítása, a Szent Mihály-templom rekonstrukciója, a Lenck-villa és kertjének megújítása, új kiállítások megvalósítása, a múzeumnegyed kialakítása egyaránt szolgálja a soproniakat és a turizmust is. Ezeknek a faladatoknak a többsége még előttünk áll, de mindegyik jól előkészített projekt. A nagy utcafelújítások – és nem csupán a belvárosban – már részben megvalósultak, de a program folytatódik, újabb utcák megújításával. Ide kapcsolódik a Fertő infrastrukturális és turisztikai fejlesztése, amely valóban látványos minőségi ugrást jelent majd. S ha már víz, itt említem meg a Lövérek Program részeként az új uszoda megépítését, amely gyakorlatilag az összes uszodai sport fogadására és persze soproniak és vendégeink sportolási igényeinek kielégítésére is alkalmas lesz. Ennek a programnak része egy konferencia-központ kialakítása, illetve a Soproni Parkerdőnek mint klimatikus gyógyhelynek és a balfi gyógyfürdőnek a fejlesztése.


– Mi a helyzet a korábban már szóba került programokkal, mint például a Várkerület felújításának második üteme?


– Természetesen – a zöld Sopron gondolat jegyében – folytatódik a Várkerület rekonstrukciója, a második ütem, megvalósul a Széchenyi tér és a Paprét felújítása is, valamint kerékpárút épül a Jereván-városrészben.


– Ezeknek a feladatoknak a megvalósítása, menedzselése önmagában próbára teszi a felelősöket, és összehangolt munkát feltételez, de még nem beszéltünk olyan fejlesztésekről, amelyek a soproni családokat érintik. Mi a helyzet az bölcsődék és óvodák, iskolák felújításával, korszerűsítésével?


– A következő időszakban gyakorlatilag az összes bölcsődét és óvodát felújítjuk, a Balfi utcában pedig egy új óvodát építünk. Az intézmények többségében olyan beruházásokat is megvalósítunk, amelyek növelik az energiafelhasználás hatékonyságát. A Selmeci utcában egy új és korszerű rendelőintézetet építünk. A város nem mondott le az ipartelepítési programjáról sem, ezért kialakítunk egy új innovációs és technológiai centrumot. Ennek első lépcsőjeként pedig inkubátorház épül.


– Képviselő úr, néhány nap és véget ér a várakozás, elérkezik karácsony ünnepe. Milyen Önöknél az ünnep?
– Családi összejövetel van ilyenkor. Nagy a rokonság, és sajnos csak ritkán tudunk találkozni, de karácsonykor mindenki szakít időt arra, hogy együtt legyünk, megbeszéljük az örömöket és a gondokat. Minden évben nagyon várom ezt az időszakot! Szeretem meghittségét, melegségét, a feltétel nélkül áradó szeretetet.


– Köszönöm a beszélgetést!


– Én is, és ezúton kívánok minden soproninak családja körében eltöltött áldott ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet!

Kapcsolódó cikkek