Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron jól teljesít
Gyopáros Alpár és dr. Farkas Ciprián munkamegbeszélésen tekintette át a soproni fejlesztéseket Fotó: Griechisch Tamás

Országosan 4000 milliárd forint jut a fejlesztésekre

Sopron jól teljesít

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Sopron lendületben van, az önkormányzat eltökélt a Modern Városok Program minden elemének megvalósításában, amelyeket a kormány kiemelten támogat – jelentette ki dr. Farkas Ciprián. A fejlesztésekért felelős tanácsnok azt követően nyilatkozott, hogy munkamegbeszélésen látta vendégül Gyopáros Alpár kormánybiztost.

Gyopáros Alpár elsőként a Modern Városok Program országos teljesítéséről adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek. Elhangzott, összesen 270 programelem szerepel a fejlesztések között. Ebből 70 út- és vasútépítés, a többi pedig helyi program. Az év végéig mintegy 85 fejlesztést zárnak le. Az összes programelem értéke közel 4000 milliárd forint, kétharmada hazai forrás. A soproni programok értéke 365 milliárd forint. Ebből közel 300 milliárd forintba kerül az M85-ös 55 kilométeres szakasza, 70–80 milliárd forint pedig a helyi fejlesztésekre jut. Sopron esetében a pénz 98 százaléka hazai forrás. Megtudtuk, az M85-ös építése a terveknek megfelelően halad, így nincs akadálya, hogy jövő év végére elkészüljön a Sopronig tartó szakasz. A belváros megújítása részben befejeződött, jövő tavaszra teljesen kész lesz.

A Fertő-part közel 30 milliárd forintos fejlesztése a legnagyobb turisztikai beruházás az országban. Az előkészítéseket követően hamarosan elkezdődik a konkrét megvalósítás. A Lövérek program számos eleme már szintén megvalósult, az új uszoda pedig már épül, és hamarosan hozzákezdhetnek a multifunkciós rendezvényközpont kialakításához is. A város gazdasági életében az M85-ös úttal együtt az innovációs és technológiai (logisztikai) központ jelenthet áttörést. – Sopron nagyon jól áll időarányosan – jelentette ki a kormánybiztos – így semmi sem akadályozhatja a programok határidőre történő befejezését. 

Dr. Farkas Ciprián elmondta, intenzív munkamegbeszélést tartottak. Abban is egyetértettek, hogy a város jó válaszokat adott korunk kihívásaira, a fejlesztések révén nemcsak időben, de a mindennapokban is megérkezünk a XXI. századba. Sopron lendületben van, az önkormányzat eltökélt a Modern Városok Program minden elemének megvalósításában, amelyeket a kormány kiemelten támogat.

Kapcsolódó cikkek