Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron és a reformáció
Szemerei János, a Nyugati Egyházkerület püspöke is tartott előadást a Sopron és a reformáció címmel rendezett levéltári konferencián Fotó: Pluzsik Tamás

Sopron és a reformáció

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Sopron és a reformáció címmel rendezett konferenciát a levéltári könyvtárteremben a Magyar Nemzeti Levéltár Győr–Moson–Sopron Megye Sopron Megyei Levéltára.

– Az evangélikus egyház jelenleg is fontosnak tartja hirdetni a Krisztusban való szabadságnak a lehetőségét, a gondolat szabadságának a lehetőségét és azt, hogy aki tenni próbál a közösség érdekében, az helyet és otthont találhasson. Ebben az intézményben erre megvan a lehetőség – mondta a konferencia levezető elnöke, dr. Tölli Balázs, a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium igazgatója, az Evangélikus Zsinati Tanács alelnöke.


–  Luther és a reformátorok azt a keresztény erényt újították fel, hogy ahová az Úristen állította őket, ott kell helytállniuk – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. – Nekünk, mai keresztényeknek pedig a régiek bátorságát, hűségét, elkötelezettségét kell magunk elé példaként állítani, azokat felvállalni és követni.


A konferencia első előadója Szemerei János, a Nyugati Egyházkerület püspöke volt, aki mint mondotta, nem kívülállóként, hanem a reformáció lelki és szellemi örököseként szólalt meg. Hangsúlyozta, hogy a mai modern világban különösen fontos keresni a közös nevezőt, az igazi értékeket és kapaszkodókat.
A továbbiakban dr. Szála Erzsébet, dr. H. Németh István, dr. Tóth Gergely, dr. Dominkovits Péter és dr. Soós Viktor Attila tartott előadást.
A konferencia apropóján dr. Szakács Anita főlevéltáros rendezésében egy alkalmi kiállításon a soproni reformáció néhány 16–17. századi dokumentumát mutatták be.

Kapcsolódó cikkek