Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Sopron digitális aranykönyve

| Munkatársunktól | Városi hírek

Hat évvel ezelőtt egy facebook-oldal indításával kezdődött a „Sopron anno projekt” története.

Kótai Mónika célja az volt, hogy régi fotókat publikáljon a kö­­zösségi portálon. – Körülbelül másfél évvel a Facebook-oldal indulása után Wallon-Hárs Viktorral hoztuk létre a web­­lapot, ő felelős a működtetésért, a „külcsínért”, én pedig szerkesztem a portált – mesélte Kótai Mónika. – Olyan elektronikus tárhelyet álmodtunk meg, ahol méltó he­­lyük lehet ezeknek az értékes fotóknak, dokumentumoknak. A képek mellé hamarosan térképeket töltöttünk fel, majd interaktív „anno és ma” összeállításokat készítettünk, bemutatjuk a soproni művészeket, helyet kap az oldalon az irodalom.

A 6. évforduló jó apropó volt arra, hogy a szerkesztő ismét újítson. Ezúttal az archívum menüpont alatt hoztak létre egy Neves soproniak „fülecskét”. – A 2000-ben kiadott aranykönyv, majd a 2002-ben megjelent második aranykönyv életrajzaiból válogattam – folytatta a Sopron anno szerkesztője. – A ku­­tatómunka során kiderült, hogy Hárs József elkészítette a ter­­vezett harmadik aranykönyvet. Ennek a teljes anyaga 102 eddig sehol nem publikált életrajz, ezeket szintén megismerhetik a közeljövőben olvasóink.

A szerkesztő most a 3 kötetből összesen 15 életrajzot tett közzé, olvashatunk például Pollák Mik­sa, Muhr Ottmár és Thirring Gusz­táv életéről, de a ke­­vesek által ismert Finck János egykori polgármesterről is. Az életrajzok szerves részeivé váltak az oldalnak, linkekkel és címkékkel, így például azok a helyek, amelyek az egyes személyekhez kapcsolódnak, egy kattintással megtekinthetők.

– Nagy öröm volt számunkra, hogy mind a két aranykönyv felelős kiadója (Bugyi Sándor és Jászberényi Klára), valamint a szerkesztőik (ifj. dr. Sarkady Sán­­dor és az édesapja, Sarkady Sándor) azonnal igent mondtak az ötletünkre – zárta Kótai Mó­­nika. – Fontosnak tartom meg­­említeni a szerzők nevét is, akik az életrajzokat írták: Bő­­sze Balázs, Hárs József, dr. Ko­­vács József László, Kubinszky Mihály, dr. ifj. Sarkady Sándor és Sarkady Sándor.

A sopronanno.hu oldalon he­­ten­­te bővül majd a neves soproniakról szóló írások köre.

Kapcsolódó cikkek