Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron, az értékek őrzője
Fotó: Filep István

Nálunk maradt meg a legtöbb műemlék a vidéki városok közül

Sopron, az értékek őrzője

| Köves Andrea | Városi hírek

A közelgő műemléki világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára és lehetőségeire. Április 18-a Sopron számára is kiemelt jelentőségű, hiszen városunk bővelkedik műemlékekben.

– A vidéki városok közül Sopronban maradt meg a legtöbb műemlék – kezdte Nemes András, a Soproni Múzeum művészettörténésze. – Az a szerves építészeti fejlődés, ami a műemlékek kialakulását és megmaradását eredményezte, annak köszönhető, hogy ez a terület nem szenvedte el a török megszállást, sőt Sopront még a tatárdúlás is elkerülte. A műemléki világnappal kapcsolatban a legfontosabb, hogy beszéljünk a helyreállításukról. Érdemes visszanyúlni az ötvenes évekhez, amikor az akkori kormány úgy döntött, hogy három területet emel ki műemlékvédelmi szempontból: Budapest és a Balaton-felvidék mellett Sopronra esett a választás, ezen belül is elsősorban a belvárosra, illetve az egyházi negyedre – Szentlélek utca, Dorfmeister utca, Sas tér, Szent Mihály utca, Halász utca, Balfi utca eleje – koncentráltak.

A szakember szerint nagyon fontos, hogy a városban a hatvanas évek elejétől egy remek szakembergárda állt a műemlékvédelmi felújítások mögött mind építőipari, mind kutatási szempontból. Az utókor hálás lehet Szakál Ernő és Sedlmayr János nagyszerű tevékenységéért, illetve Dávid Ferenc művészettörténész munkájáért is, aki kicsit később kapcsolódott be a példamutató felújításokba. Az évek múlásával több újabb és újabb fiatal régész, művészettörténész vett részt a felújításokban, az ő tevékenységüknek köszönhetően nyerte el a mai formáját egyebek mellett az Eggenberg-ház, a Löffelholtz-ház, a Gambrinus épülete, a Storno-ház és a Tábornok-ház. A város méltán kapta meg 1977-ben a rangos Műemlékvédelmi Európa-díjat.

– Ez a lendület a nyolcvanas évek közepéig tartott, majd gazdasági okok miatt lelassult, a kilencvenes évekre pedig el is halt – folytatta Nemes András. – A kétezres évektől újraindult más feltételekkel, megváltozott jogszabályok szerint. Az utóbbi években nagy öröm számunkra, hogy újabb lendületet vettek a műemlékvédelmi felújítások. 2010-ben készült el a bánfalvi karmelita kolostor, büszkék lehetünk a 2012-ben átadott, példamutatóan felújított Tűztoronyra, sorra újulnak meg a belváros műemléki épületeinek a homlokzatai, ismét régi fényében pompázik a Soproni Múzeum különleges kiállítóhelye, a Lenck-villa, és jó ütemben haladnak a Múzeumnegyed munkálatai, amely egy különleges múzeumi teret hoz létre a Storno-ház, a Fabricius-ház és a Tábornok-ház összekapcsolásával.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.