Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron a háborúban
Orosz hadifoglyok dolgoznak a megáradt Ikva által megrongált híd helyreállításán a Papréten Fotó: Soproni Múzeum – Gantner Antal

Konferencia a város és az első világégés kapcsolatáról

Sopron a háborúban

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Sopron és a Nagy Háború címmel rendezett konferenciát a Soproni Levéltár, amelyen az anyaintézmény és a múzeum munkatársai mellett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei is tartottak előadást.

– Nagy öröm az önkormányzat számára, hogy a Soproni Levéltár megrendezte ezt a konferenciát – mondotta köszöntőjében dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető. – Tudjuk, hogy városunk, vármegyénk nagyon gazdag katonai, történelmi hagyományokkal rendelkezik, ami igaz az első világháború időszakára is, amikor Sopron katonaváros volt. Nem beszélve arról, hogy közel volt Bécshez, a birodalom központjához.


„Több mint száz évvel ezelőtt az Osztrák–Magyar Monarchiából közel a mai magyarországi népességnek megfelelő számú embernek kellett fegyvert fognia. A meghaltak, sebesültek, hadifogságba kerültek nagy tömegei mellett meg kell említenünk a további, számszerűsíthető következmények sorából azt is, hogy lényegében a közvetett áldozatok közé sorolhatunk több százezer meg nem született gyereket is” – fogalmazott a konferencián személyesen jelen lenni nem tudó Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese, akinek köszöntő sorait dr. Dominkovits Péter olvasta föl.


A konferencia nyitóelőadását dr. Balla Tibor alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője tartotta A Nagy Háború előzményei és a háborús magyar szerepvállalás címmel. Ezt követően dr. Kincses Katalin előadásából megtudhattuk, hogy hamarosan egy igényes, kritikai jegyzetekkel ellátott könyv formájában vehetjük kézbe vitéz Házi Jenőnek, a Soproni Levéltár egykori főlevéltárosának világháborús naplóföljegyzéseit, emlékiratait.


Mint a Nemzeti Kulturális Alap által is támogatott konferencia címe is jelezte, az előadások szorosan kapcsolódtak Sopronhoz, ahogy dr. Dominkovits Péter, a Soproni Levéltár igazgatója is megfogalmazta: ­– A konferencia megszervezésével egyértelmű célunk volt, hogy bemutassuk a hátország nyugati szegletében élő soproniak életét a nagy világégés alatt. E tekintetben unikális érdekességekkel is szolgált Bolodár Zoltánnak az előadása. A Soproni Múzeum fotótárának vezetője ugyanis a múzeum fotógyűjteményének egy-egy érdekesebb, e korszakra vonatkozó, nagyrészt ismeretlen fotóját mutatta be.

Kapcsolódó cikkek