Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron a 21. században
Dr. Fodor Tamás Fotó: Filep István

Dr. Fodor Tamás: A döntésem 5 évvel ezelőtt született

Sopron a 21. században

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Tizenhárom év után elköszön városvezetői munkájától dr. Fodor Tamás polgármester. Döntése nem rögtönzés volt, már korábban is foglalkoztatta, hogy 2019-ben visszavonul. Utódjaként dr. Farkas Cipriánt ajánlja a soproniaknak.

– Polgármester úr, mikor gondolt először arra, hogy 2019-ben már nem indul a választáson? Milyen érveket sorakoztatott fel elhatározása mellett?

 – Öt évvel ezelőtt már felmerült bennem a gondolat, hogy váltani kellene. Egyre gyakrabban gondoltam arra, hogy jó lenne több időt tölteni a családommal, s mindazzal foglalkozni, amire polgármesterként nem jutott időm. Akkor úgy gondoltam, hogy az előttem álló öt évben sok olyan dolgot befejezhetek, amit elkezdtem, de tisztában voltam vele, hogy a polgármester feladatai ciklusokon át ívelnek.

– Ön sikeres városvezetőként adja át a helyét, hiszen 13 évig állt Sopron élén. Ebben az időszakban valóban új fejlődési pályára állt a város, és a folyamat napjainkban is tart. Mire a legbüszkébb?

– Igen, valóban megújult Sopron, de ne felejtsük el, hogy honnan indultunk 2006-ban! Tisztázatlan, lezáratlan beruházások, katasztrofális Petőfi tér a működésképtelen mélygarázzsal, zűrös telekügyek, súlyos adósságteher, zilált városi közélet. Ez volt az örökségünk, ezért, ha ehhez viszonyítunk, akkor nagyon messzire jutottunk, de más mércével mérve is szép eredményeket értünk el, új fejlődési pályára állítva a várost. Ebben kiemelkedő szerepe volt a kormánynak és az országgyűlési képviselőknek is, és természetesen a város önkormányzatának, a Fidesz–KDNP frakciónak, valamint munkatársaimnak. Köszönet nekik érte! Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy a fejlesztési lehetőségeket, először az uniós, majd a kormányzati forrásokat a lehető legjobban a város érdekében ki kell használni, mert a korábban elzárt városból csak ezzel lehet kitörni. Ennek elmulasztása történelmi hiba lett volna és végleg elmaradtunk volna a 21. századtól. Ez volt a nagy tét, amit meg kellett valósítani. Azt hiszem, nem kell szégyenkeznünk.

Most nem sorolom fel az összes megvalósult és napjainkban is folyó beruházást, mert akkor több oldal sem lenne elég. A lényeg, hogy a városi fejlesztések az élet minden területét átfogják a bölcsődésektől a nyugdíjasokig, a munkavállalóktól a vállalkozókig. A fejlesztések közül csak a leglényegesebbekre szeretnék emlékeztetni. Legelőször a Tűztorony, a Fő tér, a Várfal sétány készült el, majd ezt követte a Kőszegi úti közúti aluljáró, a Nagyvárkerület, az Erzsébet kert, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, a buszközlekedés utastájékoztatója, a bölcsődék, óvodák, iskolák bővítése, korszerűsítése. Folyamatosan haladt a közterületek, utak, járdák, játszóterek megújítása.

A fejlesztések gerincét a 2015-ben a Magyar Kormánnyal megkötött Modern Városok Program adja, kiegészítve az uniós forrásokkal. A Modern Városok Program történelmi lehetőséget nyitott városunk további fejlődéséhez, mert korszakos léptékű megújulást tesz lehetővé. Ilyen a régen várt M85-ös autóút építése, a belvárosi rekonstrukció: a Múzeumnegyed (Storno-, a Fabricius- és a Tábornok-ház), a Lenck-villa, Zichy–Meskó-palota, a Szent Mihály-templom, a Lövérekben strand és fedett uszoda készül, a városi rendezvénytér, a séta- és bicikliutak, a tornaparkok. A Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térségben készül a Fertő-part teljes megújítása, a gazdaságfejlesztésében pedig az Innovációs és Technológiai Centrum az ipari parkkal (logisztikai központ). Minden eredményre büszke vagyok, amelyet a soproniakkal együtt értünk el.

– Ezek szerint nyugodt szívvel adja át teendőit az utódjának.

– Igen, de abban a tudatban, hogy bőven hagyok magam után feladatot, hiszen jelenleg is pezseg a város, és számos beruházás még javában tart. Lesz tehát bőven teendője az utódomnak.

– A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje dr. Farkas Ciprián. Tudatos volt az ő kiválasztása?

– Igen. Amikor eldöntöttem, hogy ebben az évben visszavonulok, tudatosan kerestem, kerestünk munkatársaimmal együtt egy alkalmas jelöltet, s Cipriánban találtuk meg. Fiatal jogász, de már a közéletben és az önkormányzati munkában is sok tapasztalatot szerzett, városi tanácsnokként pedig a fejlesztésekben vett részt. Önkormányzati képviselőként és családapaként pedig tudja, hogy mi foglalkoztatja az embereket. Intenzív kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. Meggyőződésem, hogy jól járnak vele a soproniak, ha megválasztják polgármesternek.

– Az ön munkásságát a kormány magas kitüntetéssel ismerte el. Ha visszatekint az elmúlt tizenhárom évre, van hiányérzete, vagy elégedetten zárja be maga mögött az ajtót?

– Megtiszteltetés a kormány elismerése, de elégedettek sohasem lehetünk, s ezzel én is így vagyok. Sokat tettem, tettünk Sopronért, a soproni emberekért, de ezt a munkát sohasem lehet befejezni. Ugyanakkor amit lehetett, azt becsülettel megcselekedtük. A mai Sopron valóban megérkezett a 21. századba.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.