Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Síelés: tanuljunk oktatótól, melegítsünk be!

Síelés: tanuljunk oktatótól, melegítsünk be!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ha síelni megyünk, bemelegítéssel készüljünk fel, így megelőzhetjük a sportsérüléseket! Az „íróasztal mögül” egyenesen a fekete pályára menni nem a legjobb választás, fokozatos tréninggel szoktassuk magunkat a fizikai terheléshez!

Javában tart a síszezon, és vele együtt megemelkedett a traumatológiai ambulanciákat a sípályán szerzett sérüléssel felkeresők száma. A banális rándulástól, zúzódástól kezdve a legsúlyosabb sérülések is megtörténhetnek a havas lejtőkön, ezek egy részét elkerülhetjük, ha tudatosan készülünk a sportra. – A legfontosabb, hogy mindig a képességeinknek, tudásszintünknek megfelelő pályát válasszunk, ahol még biztonságosan tudunk csúszni – mondta el a Soproni Témának dr. Pécsi Örs adjunktus, a Soproni Gyógyközpont traumatológiai osztályának munkatársa.

– Vannak felkapottabb síterepek, ahol általában nagyon sokan vannak. Ha a tudásunk nem megfelelő ahhoz, hogy nagy tömegben síeljünk, akkor érdemes kisebb pályákra ellátogatni. Már a hobbisíelésnél is nagy jelentősége van, hogy oktatótól tanuljunk, jó technikát elsajátítva kíméljük ízületeinket, így biztonságosabban csúszhatunk.


Sajnos a baleseteket tekintve sokszor nem az ellátásra szoruló sérült a vétkes, hanem az, aki elüti. Teljesen nem tudunk felkészülni erre, de ha körültekintően, a sípálya szabályait betartva sportolunk, sokat tehetünk a balesetek elkerüléséért. – Amikor síelni megyünk, nemcsak magunkat, de az eszközeinket is fel kell készíteni – tette hozzá dr. Pécsi Örs. – A saját vagy bérelt léceket, kötéseket át kell nézetni szakemberrel, testsúlyhoz, sítudáshoz mérten be kell állítani. Egy esés közben le nem oldódó síléc nagy károkat tud okozni a térd- és a bokaízületben.


Dr. Pécsi Örs arról is beszámolt, hogy telente szinte minden hétre jut néhány síbalesetes a Soproni Gyógyközpont traumatológiáján. A súlyos eseteket természetesen az osztrák kórházakban ellátják, a Soproni Gyógyközpontba a szállítható és nem azonnali ellátást igénylő esetek kerülnek.

Kapcsolódó cikkek