Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Séta az elfogadásért
autizmus világnapján Sopronban is kék lufikat engedtek a magasba Fotó: Griechisch Tamás

Az autizmus világnapján kék színbe öltözött a Tűztorony

Séta az elfogadásért

| Köves Andrea | Városi hírek

Az autizmus világnapján rendezte meg az Autitok Szülőklub hagyományos kék sétáját az elfogadás, az elkötelezettség és a szemléletformálás jegyében. A jeles nap alkalmából a Tűztorony is kék fényben pompázott.

„Ha sírsz azért, mert lemegy a nap, nem látod a csillagok fényességét” – ezzel a mondattal vezették be a Macskakő Gyermekmúzeum SNI-s (speciális nevelési igényű) fiatalokból álló zene- és művészetterápiás csoportjának műsorát, ami az autizmus világnapi sétát zárta. Az idézet tökéletesen összefoglalja a rendezvény lényegét: felhívni a figyelmet a másságban rejlő értékekre. 2007. december 18. óta emlékezünk meg április 2-án az autizmussal élőkről. A spektrumzavar világszerte tízmilliókat érint, hazánkban közel százezer embert. Ami egy vak számára a bot, egy mozgássérültnek a kerekes szék, az egy autizmussal élő számára az elfogadás – ezért is lényeges, hogy együttérzéssel forduljunk feléjük, és amivel csak tudjuk, könnyítsük meg az életüket a mai, olykor lelketlennek tűnő viszonyok között.

– Ötödik alkalommal rendezzük meg Sopronban a kék sétát, amely minden országban az autizmussal élők befogadására szólít fel. Érdemes ilyenkor magunkba nézni: mennyire felelünk meg ennek az elvárásnak – mondta dr. Farkas Ciprián tanácsnok, aki Sopron város nevében köszöntötte az egybegyűlteket. – A gyereknevelés egyébként is egy sajátos sport, azok pedig, akik autizmussal élő vagy Asperger-szindrómás gyermeket nevelnek, külön missziót teljesítenek. Az autizmus nem betegség, hanem a létezés egy sajátos formája. Ezekben a gyerekekben óriási lehetőség rejlik, a szülők feladata, hogy ezt a fantasztikus világot kihozzák belőlük.

A köszöntő után Gőgh Zoltán adományt nyújtott át a Krav Maga SC Sopron nevében az Autitok Szülőklubnak. A kék ruhadarabokat viselő résztvevők lufikkal és zászlókkal sétáltak végig a Várkerületen, majd az SNI-s fiatalok rendkívül megható műsora után a rendezvény a lufik felengedésével zárult.

Kapcsolódó cikkek