Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Selmec 100
Kovács Mátyás selmeci ihletésű festménye előtt Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Selmec 100

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Kovács Mátyás erdőmérnök selmeci ihletésű festménykiállításával, valamint könyvbemutatókkal zárta a Soproni Egyetem a Selmec 100 programsorozatot a Ligneumban. Annak állítottak emléket, hogy az egykori Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola száz évvel ezelőtt költözött Selmecbányáról Sopronba.

– A Selmec, téged soha nem feledünk! című most bemutatott könyvünkben szerzőtársammal, egykori évfolyamtársammal és barátommal, dr. Oroszi Sándorral minden információt szerettünk volna összegyűjteni Selmecbányáról, a főiskoláról, az ottani hallgatókról és tanárokról – fogalmazott dr. Bartha Dénes, az egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézetének professzora. – Kötetünkkel történelmi utazásra hívjuk az olvasót, mégpedig egy olyan utazásra, amely Selmecbánya utcáin az egykori diákok és professzorok nyomait követi. 

A visszaemlékezéseket tartalmazó Selmeci–soproni diákélet című kötetet a szerző, Gál Péter József, alias Kvhzy mutatta be, míg Lichner József száz évvel ezelőtti, szomorú, de fontos eseményeket rögzítő naplójáról az unoka, M. Szilas Katalin szólt.

– Egyetemünk sohasem felejti, hogy Sopronyi-Thurner Mihály, Sopron egykori polgármester milyen sokat tett azért, hogy ebben a gyönyörű városban biztonságos és ideális otthonra lelhessen az akadémia – hangsúlyozta prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora.

A rendezvényen nyílt meg dr. Kovács Mátyás okleveles erdőmérnök, természet- és tájfestő huszonkét alkotásból álló, selmeci ihletésű festménykiállítása, mely december 22-ig tekinthető meg, valamint bemutatták a Soproni Szemle tematikus számát is, amely szintén a századik évforduló előtt tiszteleg. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.