Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Selmec 100
Kovács Mátyás selmeci ihletésű festménye előtt Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Selmec 100

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Kovács Mátyás erdőmérnök selmeci ihletésű festménykiállításával, valamint könyvbemutatókkal zárta a Soproni Egyetem a Selmec 100 programsorozatot a Ligneumban. Annak állítottak emléket, hogy az egykori Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola száz évvel ezelőtt költözött Selmecbányáról Sopronba.

– A Selmec, téged soha nem feledünk! című most bemutatott könyvünkben szerzőtársammal, egykori évfolyamtársammal és barátommal, dr. Oroszi Sándorral minden információt szerettünk volna összegyűjteni Selmecbányáról, a főiskoláról, az ottani hallgatókról és tanárokról – fogalmazott dr. Bartha Dénes, az egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézetének professzora. – Kötetünkkel történelmi utazásra hívjuk az olvasót, mégpedig egy olyan utazásra, amely Selmecbánya utcáin az egykori diákok és professzorok nyomait követi. 

A visszaemlékezéseket tartalmazó Selmeci–soproni diákélet című kötetet a szerző, Gál Péter József, alias Kvhzy mutatta be, míg Lichner József száz évvel ezelőtti, szomorú, de fontos eseményeket rögzítő naplójáról az unoka, M. Szilas Katalin szólt.

– Egyetemünk sohasem felejti, hogy Sopronyi-Thurner Mihály, Sopron egykori polgármester milyen sokat tett azért, hogy ebben a gyönyörű városban biztonságos és ideális otthonra lelhessen az akadémia – hangsúlyozta prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora.

A rendezvényen nyílt meg dr. Kovács Mátyás okleveles erdőmérnök, természet- és tájfestő huszonkét alkotásból álló, selmeci ihletésű festménykiállítása, mely december 22-ig tekinthető meg, valamint bemutatták a Soproni Szemle tematikus számát is, amely szintén a századik évforduló előtt tiszteleg. 

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.