Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítség, karnyújtással
A közelmúltban több iskolai véradást is szervezett a Vöröskereszt, például a Handler-technikumban, a Berzsenyi-líceumban is segítettek a diákok, pedagógusok, de az egyetemisták (felvételünkön) is szép számmal nyújtották a karjukat. Fotó: Filep István

„A vérellátók és a plazmacentrumok között jó a viszony”

Segítség, karnyújtással

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Véradás és plazmaadás – míg az előbbi egy direktebb formája az életmentésnek, a plazma létfontosságú gyógyszerek alapanyaga. Mindkettővel segíthetünk másokon, de fontos, hogy ismerjük a mértéket.

Ahogy a véradásra, úgy a plazmaadásra is nagy szükség van, hiszen egyik sem állítható elő mesterségesen. A vér közvetlenül, a plazma indirektebb módon ment életeket: olyan gyógyszerek készülnek belőle, amelyek mással nem helyettesíthetők. Bár még így sem áll rendelkezésre annyi, amennyit a piac felvenne, a mértéktartás nagyon fontos. – Mivel a plazmaadás térítéses segítési mód, előfordulhat, hogy kontrollt veszt a plazmaadó és akár az adott cég is. Van, hogy nem veszik figyelembe az egészséges mértéket, pedig a túlzott plazmaadás egészségkárosodást okoz – kezdte dr. Őrs Judit, a Soproni Területi Vérellátó vezető főorvosa. – A véradást azért nem lehet túlzásba vinni, mert egy országos számítógépes rendszer szabályozza, figyeli, hogy a férfiak évi ötször, a nők négyszer adhassanak vért.

A plazmacentrumok részére évi 45 alkalom plazmaadás engedélyezett. A túlzásba vitt plazmalevétel miatt a vér besűrűsödhet, ami vérkeringési problémákhoz vezethet. A szervezet nem győzi pótolni a plazmában lévő létfontosságú antitesteket, véralvadási faktorokat, fehérjéket, melyek számos életfolyamathoz járulnak hozzá. Az évi maximális plazma- és véradás ajánlások pontosan ezért vannak az élettani folyamatok tempójához igazítva.


– Fontos hangsúlyoznom, hogy Magyarországon a vérellátók és a plazmacentrumok között különleges kapcsolat van: a centrumok a plazmaadóiktól elvárják, hogy évente minimum egyszer vért is adjanak, ezt a donoroknak igazolniuk is kell – folytatta dr. Őrs Judit. – Rendezett viszonyok és békesség van a két „vonal” között, egymásért vagyunk, nem egymás ellen.

A szakember elmondta, szeretnék, ha a véradók száma növekedne Sopronban, fontos az utánpótlás: 2021-ben, a Covid-járvány egyik nehéz évében 6 millió véradásra koránál fogva alkalmas személyből az országban 216 ezren nyújtották a karjukat. A Soproni Területi Vérellátó városszerte több helyen is jelen van, ahová várják a 18–65 év közötti (első véradó esetén maximum 60 éves), 50 kilogramm feletti, egészséges segítségnyújtókat. Bővebb és naprakész információ: www.ovsz.hu

Véradás: Március 16., 20., 22. 8–14 óra, Soproni Területi Vérellátó (Győri út 15.) 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.