Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Segítség a vállalkozóknak

| Etzl Edgár | Városi hírek

A járvány nem kímélte a vállalkozásokat sem, de számos államilag támogatott pénzügyi megoldást kínál számukra a Széchenyi Kártya Program. A lehetőségekkel sok soproni vállalkozás él.

Széleskörűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű lízingprogram érhető el a vállalkozóknak szeptember óta a soproni kamarában is. A Széchenyi Lízing GO! nevű pénzügyi szolgáltatás a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segíti az eszközbeszerzésben: új vagy használt autókra, berendezések és ingatlan finanszírozására is felhasználható.

– A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően a teljes futamidő alatt alacsony, évi fix 0,5 százalékos kamat mellett érhető el – magyarázta dr. Darázs Andor, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa. A szakértő elmondta, minimum 1 millió, de legfeljebb 1 milliárd forint finanszírozott összeg igényelhető, akár tízéves futamidőre. Kiemelte, hogy a Széchenyi Lízing GO! kezdő vállalkozások számára is elérhető, és online is benyújtható az igénylése.

– Szeptember óta több mint 110 alkalommal, összesen körülbelül 500 millió forint értékben igényelték ezt Sopronból és környékéről. A lízing tárgya zömében gépjármű, a felek átlagosan 48–60 hónap futamidőre szerződnek – ismertette a szakértő. A szolgáltatás december 31-ig vehető igénybe.

A Széchenyi Kártya Program más hiteleit január óta több mint 300 alkalommal, mintegy másfél milliárd forint értékben igényelték a környékbeli vállalkozók. Dr. Darázs Andortól megtudtuk, kifejezetten népszerű a tavaly megújult folyószámlahitelük, melynek jelenleg csupán 0,1 százalék a kamata, illetve a múlt évben bevezetett, szabad felhasználású likviditási hitel, amely 0,2 százalékos kamat mellett érhető el. A szakértő kiemelte: ezek közül egyik felvételéhez sincs szükség ingatlanfedezetre. Ugyancsak keresett a program beruházási hitele, amely 10 százalékos önerő mellett 1 millió és 1 milliárd forint között igényelhető akár 10 éves futamidőre, 0,5 százalékos kamat mellett. – Bízunk benne, hogy a közvetített programjaink hozzájárulnak a vállalkozások járvány utáni fellendüléséhez, a versenyképesség növeléséhez – tette hozzá Kováts Árpád, a soproni kamara titkára.

Széchenyi Kártya Program: A 2004-ben indult Széchenyi Kártya Program célja, hogy a lehető legtöbb hazai mikro-, kis-, valamint középvállalkozás hitelhez jusson elsősorban az állami kamattámogatás biztosításával. Segítségével a cégek kedvezményes folyószámla- és beruházási hitelt, valamint turisztikai és agrártámogatást vehetnek fel. Tavaly májusban a karantén utáni lendületes újraindulás érdekében a rendszer átmeneti támogatási keretet kapott, így még kedvezőbb feltételekkel igényelhetők a pénzügyi szolgáltatások. A vállalkozók a Széchenyi Kártya Program nyújtotta lehetőségekről a www.kavosz.hu oldalon tudhatnak meg többet.

Kapcsolódó cikkek