Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítség a családoknak
A kedvezményt azok is kérhetik, akik olyan családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás van, de csak egy közös gázórával rendelkeznek. Fotóillusztráció

Külön-külön is igénybe vehető a rezsicsökkentett gázár

Segítség a családoknak

| Munkatársunktól | Városi hírek

A kormány nemrég megjelent rendelete újabb segítség a családi közösségi fogyasztóknak, a többgenerációs házban élőknek. A jegyző kérelemre 8 napon belül állítja ki a hatósági bizonyítványt.

A kedvezményt azok is igénybe vehetik, akik olyan – társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő – családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás van, de csak egy közös gázórával rendelkeznek. Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a település jegyzőjétől. Ő a dokumentumban megállapítja az ingatlanon található lakások számát. Az eljárás kérelemre indul, a jegyző a hatósági bizonyítványt 8 napon belül állítja ki, amennyiben az ingatlanon a lakások kialakítása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelel. A hatósági bizonyítvány kiadásához a kérelmezőnek igazolnia kell, hogy az ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás található.

Ha a többgenerációs családi ház tetőterét csok-felhasználással építik (vagy építették) be, akkor a kedvezmény igényléséhez elég a támogatásról szóló okiratot benyújtani a gázszolgáltatónak.

A kormány döntésének köszönhetően így az egy mérőórát használó lakóközösségek lényegesen egyszerűbben vehetik igénybe a rezsicsökkentett földgázmennyiséget, mintha társasházzá kellene alakítaniuk az ingatlant.

Dr. Sárvári Szabolcs, Sopron jegyzője érdeklődésünkre elmondta, a kérelmező a fentieket építési engedéllyel, használatbavételi engedéllyel, rendeltetésváltozást igazoló hatósági bizonyítvánnyal igazolhatja. Amennyiben ezek egyike sem áll rendelkezésre, magánokiratban kell nyilatkoznia a lakások számáról, és arról, hogy azok megfelelnek a törvényi előírásoknak. Az eljárás illetékmentes.

A kérelem letölthető a város holnapjáról (a www.sopron.hu – önkormányzat menüpontjából). Személyesen ügyfélfogadási időben (hétfő: 13–17, szerda: 8–12 és 13–16, péntek: 8–12 óra) a városfejlesztési osztályon lehet leadni, illetve postai úton vagy az ügyfélkapun keresztül is beadható. 

Kérdések esetén a 99/515–430-as vagy a 99/515–425-ös telefonszámon, illetve ügyfélfogadási időben személyesen lehet érdeklődni a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályán.

Kapcsolódó cikkek