Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítség a betegeknek
Dr. Dóczi Zsuzsanna

Segítség a betegeknek

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A betegjogi képviselő a betegek – az egészségügyi törvényben meghatározott – jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében.

Az orvosi rendelőkben, a kórházakban és a szakrendeléseken kötelezően kifüggesztik az illetékes betegjogi képviselő nevét és elérhetőségét. – Az egészségügyi intézménytől teljesen független személy a betegjogi képviselő, mi az EMMI Integrált Jogvédelmi Szolgálatnál dolgozunk, kormánytisztviselőként – mondta dr. Dóczi Zsuzsanna, aki 19 éve dolgozik betegjogi képviselőként, január óta hozzá tartozik a soproni járás is. – Panaszos megkeresés esetén elsősorban közvetítők vagyunk. Célunk az egészségügyi szolgáltatón belül megoldani az ellátás során kialakult vitás eseteket, illetve rendezni a panaszos ügyeket. Segítünk, hogy a bizalmi viszony helyreálljon. Amennyiben nem sikerül, tovább lépünk, így például panaszeljárást is kezdeményezhetünk kórház esetén az országos tisztifőorvos felé. Szerencsére ez ritka, a tavalyi évben egy megyében a 452 panaszügyem 1 százaléka jutott el idáig, ami azt jelenti szinte mindent sikerült helyben orvosolni. 

– A betegjogi képviselő hatásköre addig tart, amíg a megegyezés szándéka megfogalmazódik a felekben, a peres eljárás már nem a mi hatáskörünk – tette hozzá Dóczi Zsuzsanna. – Azon kívül, hogy tájékoztatjuk a beteget a jogairól, egyeztető megbeszélést szervezhetünk, írásbeli panaszeljárást kezdeményezhetünk, észrevételezést tehetünk az intézményvezető felé. Amennyiben etikai jellegű panasz érkezik, ha szakdolgozót érint, az egészségügyi szakdolgozók kamarájának etikai bizottságához, orvos esetén az orvosi kamara etikai bizottságához fordulhatunk.

Dr. Dóczi Zsuzsanna hozzátette, tapasztalatai szerint a leggyakrabban sérülő betegjog az egészségügyi ellátáshoz való jog, de az esetek között gyakori az emberi méltósághoz és a tájékoztatáshoz való jog csorbulása is. Ha panasz érkezik, az leggyakrabban a várakoztatásra, a hangnemre irányul, de a betegek vagy hozzátartozók a pszichiátriai ellátáson belüli korlátozásokat is hátrányként élhetik meg. – Minden egyes ügy egyedi, melyet meg kell oldani – folytatta a betegjogi képviselő. – Lehetőségeim szerint igyekszem minden hozzám fordulónak segítséget nyújtani. A betegek leggyakrabban az internetről tájékozódnak, nem mindig rendelkeznek alapos betegjogi ismeretekkel. Ugyanakkor nemcsak őket, de az egészségügyi dolgozókat is segítjük munkájukban. Hiszen a betegjogi képviselő feladata az egészségügyi dolgozók tájékoztatása is a betegek jogairól.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.