Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Segítő kezek a műtőbe
A műtő a kórház egyik legkülönlegesebb helye Fotóillusztráció: Griechisch Tamás

Segítő kezek a műtőbe

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Szép és felelősségteljes szakma a műtős szakasszisztensek világa. Ők készítik elő a műtéthez használt eszközöket, vigyázzák a sterilitás szabályait és mindenre odafigyelnek.

Kórházba senki sem szeret járni. Oda főleg akkor megyünk, ha baj van. A műtőbe, ami a kórházon belül az egyik legkülönlegesebb hely, még kevésbé. Kiss Andrea főműtősnő ügyeleti időben naponta több órát tölt a Soproni Gyógyközpont műtőiben. – Feladataink szerteágazóak, sokszor még az osztályos kollégák sem tudják pontosan, mit csinálnak a műtős szakasszisztensek – mondta Kiss Andrea. – Röviden: mi gondoskodunk arról, hogy minden elő legyen készítve az adott műtéthez. Ott legyenek a szükséges steril eszközök, tálcák és varrófonalak. Ahhoz, hogy a megfelelő anyagokat készítsük elő, ismerni kell az operáció menetét. Nem elég a precíz munkavégzés, ismerni kell az újfajta műtéti technikákat, a különlegesebb operációkhoz használt fektetési módokat, korszerű anyagokat. Tudásunkat folyamatosan naprakészen kell tartani. A hivatás team-munka, a kollégák, a műtősnői csapat tagjai segítik egymást, jó a kommunikáció és ez megkönnyíti a mindennapi feladatok elvégzését. 

Kiss Andrea főműtősnőként a személyzeti beosztásért is felel, hiszen nemcsak a központi műtő napirendjét készíti, de a „szatelit” rendszerben működő urológiai, nőgyógyászati, gégészeti és szemészeti műtő személyzeti kérdéseit is ő intézi.

Andrea 1988-ban végzett az akkori Martos egészségügyi szakképző iskolában. Mivel a családjában többen is dolgoztak ápolóként, szinte magától értetődő volt, hogy ő is ezt a hivatást választja. – A középiskola egy általános egészségügyi végzettséget adott, utána gyakorlatot szereztem, majd elvégeztem a felnőtt szakápolói képzést – tette hozzá Andrea. – Nagyon szerettem a sebészet–traumatológián nővérként dolgozni. Sok volt a munka, de élveztem, sokat lehetett tanulni az orvosoktól és a tapasztaltabb ápolóktól. Úgy gondolom, hogy az ott megtanultak jó alapot adtak a műtős szakasszisztensi hivatásomhoz, melyet 1994 szeptembere óta, azaz immár 25 éve végzek. Munkám bár fizikailag megterhelő, de szép és nemes feladat, hiszen ha közvetve is, de részt veszek a betegek gyógyításában.

Kapcsolódó cikkek